Anton Sládek hľadá nové chodníčky

V Galérii CIT na Heydukovej ulici v Bratislave (vedľa synagógy) je do konca septembra výstava Antona Sládka nazvaná Fotografie Bratislavy.

23.09.2021 09:00
Anton Sládek: Loď a hrad Foto:
Anton Sládek: Loď a hrad
debata

Tvorbu umelca, ktorý cez objektív mapuje hlavné mesto, už čitatelia Pravdy poznajú – viackrát sme písali o jeho knihách i výstavách. Venuje sa najmä starej Bratislave a tak je to aj teraz.

Anton Sládek mesto stále nanovo objavuje, a aj divákom, ktorí Bratislavu dobre poznajú, dokáže otvoriť oči a upozorniť ich na miesto, ktoré si nikdy nevšimli, hoci možno okolo neho chodia. A až teraz zbadajú, aké je nevšedné.

Anton Sládek je mimoriadne vnímavý autor, objavuje krásu, ale fotografiami vie aj rozprávať. O histórii, ale najmä o schopnostiach ľudí, ktorí budovali ulice, domy a vytvárali mesto.

Anton Sládek Foto: Anton Sládek
Anton Sládek Anton Sládek

Jeho dielo dokazuje, že aj Bratislava bola citlivo tvorená a že aj napriek rôznym omylom a príkoriam má svoje pôvaby, architektonický a umelecký potenciál. A ak mestu niečo chýba, Sládek to nájde v podtexte, v súvislostiach s okolím a dá obyvateľom i návštevníkom metropoly potrebný emotívny zážitok, aby lokalitu lepšie chápali.

stará Bratislava, Podhradie Čítajte viac V Bratislave pribudli staré fotografie mesta ako pocta Antonovi Šmotlákovi

Anton Sládek už výnimočne fotí dlhší čas – je ročník 1956 – a tak sme boli zvedaví, na čo konkrétne sa sústredil v Galérii CIT.

„Vystavujem tridsaťtri fotografií. Niektoré sú staršie, ale prevažujú fotografie z posledného obdobia. Návštevník si môže pozrieť rôzne detaily z mesta. Napríklad drobnokresbu brán, zábradlí a vchodov do bratislavských domov. Z novších prác sú to pohľady do ulíc a na nárožia. Divák však nájde na výstave aj fotografie Hradu a dunajského nábrežia.“

Ako vidno, autor si vybral tie najzaujímavejšie mestské motívy – hrad a nábrežie poskytujú množstvo krásnych pohľadov, ide len o to, pozrieť sa originálne, a to Sládek vie. Detaily mreží, fasád, dverí a okien sú v každom meste tou najjemnejšou stopou vkusu a talentu tvorcov mesta. Je to rukolapná kultúra z ulice, čiže mestská.

Anton Sládek: Puškinova ulica Foto: Anton Sládek
Anton Sládek: Puškinova ulica Anton Sládek: Puškinova ulica

No a hoci sa výstava 30. septembra končí, fanúšikovia Antona Sládka sa majú na čo tešiť: „Momentálne som skončil prácu na knihe o bratislavských chodníčkoch a skratkách. Niekoľko fotografií je aj na výstave,“ prezrádza.

A čo ďalej? Nie je už téma vyčerpaná? „Snažím sa fotografovať každý deň. Práve som si síce urobil čas na malú inventúru, ale tému neopúšťam. Všetko je v pohybe a mesto stále poskytuje nové a prekvapujúce motívy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Anton Sládek #výstava fotografií