Dočasným riaditeľom Múzea SNP sa stal historik a kurátor Marian Uhrin

Ministerka kultúry Natália Milanová dnes odovzdala menovací dekrét dočasne poverenému riaditeľovi Múzea SNP. Stane sa ním PhDr. Marian Uhrin, PhD., ktorý je historikom a kurátorom v Múzeu SNP.

01.10.2021 14:06
natália malinová Foto: ,
Ministerka kultúry SR Natália Milanová dnes odovzdala dekrét dočasnému riaditeľovi Múzea SNP Marianovi Uhrinovi.
debata

Riaditeľom Múzea SNP musí byť človek, ktorý zabezpečí riadny chod inštitúcie a bude spĺňať všetky náležitosti, ktoré mu udeľuje zákon či interné pravidlá. Bývalý riaditeľ Stanislav Mičev tak, bohužiaľ, nekonal a prichádzalo aj k viacerým pochybeniam pri riadení múzea, preto bolo ministerstvo kultúry nútené pristúpiť k tomuto kroku.

Múzeum SNP dopadlo spomedzi 24 múzeí ako jedno z najhorších v plnení základných funkcií múzea, pre ktoré bolo zriadené. Bývalý riaditeľ Mičev zároveň odignoroval zásadné rokovanie s príslušnými sekciami ministerstva kultúry o príprave rozpočtu na rok 2022, a teda ako jediná inštitúcia z celého rezortu MK SR sa nezúčastnil príprav rozpočtu na budúci rok.

Minulý piatok absolvovala ministerka Milanová stretnutie so zamestnancami múzea, na ktorom sa dohodli, že sa do týždňa uskutoční väčšie stretnutie aj s ostatnými subjektmi. Na dnešnom spoločnom zasadnutí sa zišli zástupcovia Ministerstva kultúry SR, Múzea SNP, Slovenskej národnej galérie a Ministerstva obrany SR. Cieľom stretnutia bolo diskutovať o víziách ďalšieho fungovania múzea a digitalizačného centra.

“Zámerom ministerstva kultúry vždy bolo a aj bude, aby Múzeum SNP prosperovalo a malo možnosť sa naďalej rozvíjať a vyvíjať ešte viac aktivít, ktoré poskytuje svojim návštevníkom. Sme maximálne nápomocní a preto sme sa dohodli, že zástupcovia jednotlivých organizácií sa budú stretávať na pravidelnej báze raz týždenne, aby došlo k bezproblémovému presunu,” povedala ministerka kultúry.

Múzeum SNP čakajú organizačné zmeny a podľa zámeru ministerstva kultúry digitalizačné centrum prejde pod odbornú správu Slovenskej národnej galérie, ktorá má dlhoročné skúsenosti s riadením digitalizácie predmetov kultúrnej hodnoty v Bratislave a vo Zvolene.

“Našim zámerom je, aby digitalizácia nebola rozčlenená, ale je nutné ju čo najviac začleniť pod jednotné vedenie, ktoré bude mať na starosti komplexné zabezpečenie tejto činnosti. Do tejto pozície považujem za najvhodnejšie poveriť Slovenskú národnú galériu,” povedala ministerka Milanová.

Národnú expozíciu v Auschwitz-Birkenau plánuje ministerstvo presunúť pod správu Múzea holokaustu v Seredi, kde podľa názoru odborníkov obsahovo patrí. Ministerka aj so zástupcami Slovenského národného múzea ide budúci týždeň na pracovnú cestu do Poľska, kde chce okrem iného tento zámer prejednať so zahraničnými partnermi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum SNP #Natália Milanová