V Maľbe 2021 zvíťazil tichý a pokorný obraz Rity Koszorús

Výsledky 16. ročníka súťaže Maľba, ktorú organizuje Nadácia VÚB, sú známe. Odborná porota zložená zo štyroch členov vybrala spomedzi dvadsiatich laureátov troch, ktorých diela zaujali svojou výnimočnosťou.

02.10.2021 10:00
debata (8)
Video
Prejdite sa výstavou Maľba 2021

Členmi tohtoročnej poroty boli uznávaný maďarský maliar Pál Gerber, rakúsky historik umenia a kurátor Andreas Hoffer, český kurátor, spisovateľ a publicista Ondřej Horák a slovenský renomovaný maliar a vysokoškolský pedagóg Ľudovít Hološka.

„Bolo pre nás veľmi zaujímavé vidieť, aká vysoká bola kvalita diel dvadsiatich finalistov súťaže,“ povedal Hoffer, ktorý zároveň ocenil rôznorodosť jednotlivých obrazov, pohybujúcich sa od abstraktných cez naratívne až po tematicky vtipné.

„Všetci dvadsiati finalisti sú víťazmi,“ dodal. Podľa Ľudovíta Hološku bolo vyberanie finalistov náročné už len kvôli vysokému počtu autorov, ktorí sa do súťaže prihlásili. „Usiloval som sa o to, aby som neznevýhodňoval žiaden žáner.“

Tretie miesto obsadila Év van Hettmer so svojím obrazom Lemonade. Maliarka sa medzi trojicu ocenených finalistov dostala už tretíkrát po sebe a tentoraz si odniesla finančnú odmenu vo výške 3 500 eur.

2. miesto - Ivana Mojšová, This is a painting... Foto: Nadácia VÚB
Maľba roka 2021 Ivana Mojsova 2. miesto - Ivana Mojšová, This is a painting of triumphal photography by David Chancellor, 2021, olejomaľba na plátne, 150 x 180 cm.

Na druhom mieste sa umiestnila Ivana Mojšová s dielom This is a painting of triumphal photography by David Chancellor. „Je to pre mňa veľké prekvapenie a zároveň veľká radosť. Motivuje ma to ďalej maľovať a pokračovať v tom, čo robím dlhé roky,“ povedala Mojšová. Finančnú výhru v hodnote 6 500 eur plánuje využiť na pokrytie dlžôb, rozvoj samej seba a na ďalšie štúdium maľby. Svoj obraz pôvodne nemala v pláne prihlásiť do súťaže. „Nakoniec som však mala pocit, že by mohol prehovoriť aj k širšej verejnosti,“ vysvetlila.

3. miesto - Év van Hettmer, Lemonade, 2021,... Foto: Nadácia VÚB
Maľba roka 2021 Ev van Hettmer 3. miesto - Év van Hettmer, Lemonade, 2021, akryl na plátne, 180 x 120 cm.

Víťazkou súťaže Maľba 2021 sa stala Rita Koszorús s obrazom schMERZbild FALL. Okrem prestížneho titulu a hodnotnej referencie od renomovaných osobností dostala aj odmenu vo výške 10 000 eur. Hološku zaujala maľba svojím obsahom.

1. miesto - Rita Koszorús, schMERZbild FALL,... Foto: Nadácia VÚB
Maľba roka 2021 Rita Koszorus 1. miesto - Rita Koszorús, schMERZbild FALL, 2021, akryl a tuš na plátne, 170 x 155 cm.

„Je to abstrakcia, ktorá nesie aj fragmenty skutočnosti a priestoru. Vytvára to zvláštnu atmosféru, kde fragmenty skutočnosti levitujú a vytvárajú nejaký priestor. Hrajú tam aj farby, ktoré na prvý pohľad nie sú rozoznateľné. Nesú v sebe nejakú záhadu, nejaké tajomstvá. To, ako je to nakomponované a farebne poňaté, má zvláštnu atmosféru a vysokú maliarsku kultúru.“ Ďalej na maľbe oceňuje, že je tichá a pokorná.

Anton Sládek: Loď a hrad Čítajte aj Anton Sládek hľadá nové chodníčky

Diela dvadsiatich finalistov súťaže sú prístupné verejnosti v Galérii Nedbalka od 1. októbra do 7. novembra.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maľba roka