Múzeum holokaustu v Seredi sa prepojí s expozíciou v Auschwitzi

Slovenská národná expozícia v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau sa presunie pod správu Múzea holokaustu v Seredi, ktoré patrí pod Slovenské národné múzeum (SNM).

12.10.2021 13:35
Múzeum holokaustu v Seredi Foto: ,
Priestory v Múzeu holokaustu v Seredi.
debata (1)

Prepoja sa tak dve expozície venované rovnakým témam. Výstavu v poľskom Osvienčime dosiaľ spravovalo Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktoré však od nového roka prejde zo zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry pod rezort obrany.

„To, čo sa udeje, je úplne prirodzené,“ zhodnotila dnes prepojenie oboch expozícii Milanová. Ako dodala, na tomto kroku sa už minulý týždeň dohodla so zástupcami SNM a Múzea holokaustu v Seredi, ktorí so zámerom súhlasili.

sprievodca muzeom holokaustu Čítajte viac Baraky sú ako nemí svedkovia. O Múzeu holokaustu vyšiel sprievodca

Zatiaľ čo expozíciu Tragédia slovenských Židov v Osvienčime otvorili už v roku 2002, Múzeum holokaustu v Seredi len pred piatimi rokmi. Podľa Milanovej však funguje skvele.

„Vzhľadom na svoju špecializáciu práve na tému holokaustu a svoju vysokú úroveň je najpovolanejším pre správu Slovenskej národnej expozície v Auschwitzi-Birkenau. Ide o krok, ktorý pre návštevníkov zabezpečí ešte kvalitnejšiu prezentáciu tejto časti našej histórie a vytvorí väčšiu medzinárodnú spoluprácu,“ zdôvodnila šéfka rezortu.

Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou Múzea židovskej kultúry spadajúceho pod SNM. Ide o jediné múzeum svojho druhu na Slovensku, ktoré sa v celej šírke venuje práve holokaustu.

„Prenos správy z Múzea SNP do Slovenského národného múzea a prípravu novej expozície budú kvôli ich náročnosti a dôležitosti koordinovať spolu s generálnym riaditeľstvom SNM dve špecializované múzeá – SNM – Historické múzeum a SNM – Múzeum židovskej kultúry v Bratislave. Špeciálnu pozornosť musíme venovať novému realizačnému projektu, ktorý Múzeum SNP zazmluvnilo v júli tohto roka,“ informoval generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok uviedol, že je za plánované prepojenie oboch expozícií vďačný a cíti sa poctený. Podľa neho to pomôže zvýšiť záujem domácich i zahraničných návštevníkov.

„Vďaka tomu dokážeme vyskladať mozaiku celého procesu takzvaného riešenia židovskej otázky – od zákonodarstva až po jeho koniec, ktorým boli plynové komory. Priamym prepojením expozícií v bývalých koncentračných táboroch Sereď a Auschwitz dokážeme rozšíriť aj paletu vzdelávania v oblasti ľudských práv. Pre nás je to veľký záväzok,“ vysvetlil Korčok.

Ako pripomenul, holokaust bol „najväčším zlyhaním demokracie v novodobých dejinách“, preto o tejto téme treba hovoriť a bojovať proti antisemitizmu, rasizmu či extrémizmu.

Adolf Hitler Čítajte viac Múzeum holokaustu vzalo do úschovy najväčšiu zbierku nacistických predmetov v krajine

Korčok naznačil aj niektoré veci, ktoré by spolupráca s expozíciou v Auschwitzi mohla zlepšiť. Napríklad to, aby slovenskí návštevníci v tomto poľskom múzeu dostali sprievodcu vo svojom jazyku, ktorý zatiaľ chýba.

„S kolegami v Auschwitzi sa už poznáme a spolupracujeme. Dúfam, že túto spoluprácu budeme ďalej rozvíjať,“ zhrnul Korčok.

Podrobnosti o prepojení oboch expozícii nie sú zatiaľ známe. Podľa Milanovej by sa mal však celý proces uzavrieť do konca tohto roka. Panis priznal, že ide o náročný projekt.

„Vyčleníme samostatný projektový tím, aby sme v priebehu najbližších pár rokov pripravili úplne novú expozíciu v Auschwitzi. Veríme, že prinesie nové poznatky i nové formy vzdelávania a prepojenie ešte viac zveľadí naše programy, ktoré sa venujú tejto téme,“ priblížil s tým, že hovoriť o nákladoch na novú expozíciu či ďalších investíciách je teraz predčasné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim #Ministerstvo kultúry #Slovenské národné múzeum #Auschwitz #Auschwitz-Birkenau #Múzeum holokaustu #Natália Milanová #kultúrna politika