Tam, kde rastú zlaté jablká

Odvčera je na Bratislavskom hrade otvorená brána do krajiny, kde rastú zlaté jablká. Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) predstavuje takmer 380 ilustrátorov detských kníh zo 42 krajín a Zlaté jablko je jedným z ocenení, ktoré okrem hlavnej ceny udeľuje medzinárodná porota v tejto prestížnej súťaži.

16.10.2021 08:00
GRAND PRIX BIB 2021   2 Foto:
Víťazkou Grand Prix BIB 2021 je Elena Odriozola zo Španielska. Ukazuje každodenné zázraky bežného života.
debata

Päťsto kníh, 2 700 ilustrácií, 42 krajín

Desaťčlenná medzinárodná porota zložená z odborníkov knižnej kultúry tento rok vyberala spomedzi viac ako 2 700 ilustrácií, ktoré sú súčasťou takmer 500 kníh z rôznych kútov sveta. A hoci tento raz pre pandémiu rozhodovali o víťazoch on-line, návštevníci môžu vidieť tie najkrajšie ilustrácie z detských kníh v origináli naživo na Bratislavskom hrade až do 9. januára budúceho roka, ak sú očkovaní, otestovaní alebo prekonali Covid-19.

Hlavná cena – Grand Prix BIB 2021 putuje do Španielska pre Elenu Odriozolu za ilustrácie ku knihe Zvláštne pocity (na snímke). Päť zlatých jabĺk dozrelo skoro na všetkých kontinentoch – získali ich MYUNG AE LEE, Južná Kórea (kniha Zajtra bude slnečný deň), AMANDA MIJANGOS, ARMANDO FONSECA, JUAN PALOMINO, Mexiko (kniha More), SYLVIE BELLO, Francúzsko (Prvý sneh), ANNA & VARVARA KENDELOVÉ, Rusko (Na sever, Krajina dýcha) a CHAO ZHANG, Čína (Poézia a maliarska kolekcia, Príbeh babkinej slnečnice). Jediným umelcom zo Slovenska, ktorý počas doterajších 28 ročníkov získal Grand Prix BIB je Dušan Kállay.

"Detskú ilustráciu robia dospelí pre deti rôzneho veku, od najmenších až po tínedžerov, a vôbec to nie sú len rozprávky, často sa venujú aj veľmi vážnym témam,“ uviedol podpredseda medzinárodnej poroty BIB 2021 výtvarník Ľuboslav Paľo. Porote predsedal Mingzhou Zhang z Číny.

Zlaté jablká BIB 2021

Pozrite si ilustrácie ocenené Zlatým jablkom BIB 2021

Fotogaléria
Zlaté jablko BIB 2021:  Anna a  Varvara Kendel,...
Zlaté jablko BIB 2021:  Sylvie Bello, Francúzsko
+2Zlaté jablko BIB 2021: A Mijangos  A Fonseca, J...

Bienále je krása a fantázia

Čerstvými nositeľmi ďalšieho ocenenia – Plakety BIB 2021 sú GHAZAL FATOLLAHI, Irán (kniha Si výskumník), MAMIKO SHIOTANI, Japonsko (Príbeh vajca), MOHAMMAD BARANGI FASHTAMI, Irán (Fénix), DALE BLANKENAAR, Južná Afrika (Polievka z pierka) a ARMANDO FONSECA, Mexiko (kniha Zavýjanie). Všetky ocenené ilustrácie návštevníci nájdu na výstave ľahko, hoci všetky panely sú zaradené podľa krajín, pri tých ocenených svieti hrdý titul neprehliadnuteľné. A tak je to dobre, lebo Bienále ilustrácií chce ľudí nasmerovať ku kvalite a odborná porota z nej ešte vybrala to najlepšie z najlepšieho. Škoda len, že tie najkrajšie ilustrované knižky, z ktorých ocenené obrázky pochádzajú, na pultoch našich kníhkupectiev nenájdeme, zrejme je to pre vydavateľov priveľké sústo. V každom prípade je Grand Prix BIB, ktoré rozdávame na Slovensku a v medzinárodnom mene, vo svete váženou cenou a do sveta prináša viac krásy, fantázie a umenia.

Plaketa BIB 2021

Pozrite si ilustrácie ocenené Plaketou BIB 2021

Fotogaléria
PLAKETA BIB 2021: Armando Fonseca, Mexiko
PLAKETA BIB 2021: Dale Blankenaar, Južná Afrika
+2PLAKETA BIB 2021: Ghazal Fatollahi, Irán

Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) otvorilo svoj prvý ročník v roku 1967 a pri jeho zrode stáli osobnosti ako JUDr. Dušan Roll, akad. maliari Miroslav Cipár a Albín Brunovský a ďalší nadšenci ilustrácií kníh pre deti. Doteraz je to najväčšie nekomerčné podujatie svojho druhu na svete. Získalo silnú medzinárodnú prestíž, lebo prezentuje najlepšie diela z krajín s bohatou knižnou kultúrou, zviditeľňuje ilustrátorov z rôznych krajín pred odborníkmi a vydavateľmi zo sveta a v neposlednom rade priťahuje detských divákov. "Knižka je často prvým kontaktom dieťaťa s kultúrou vôbec,“ pripomenula Wanda Adamik Hrycová, tohtoročná ambasádorka BIB.

Okrem hlavných cien porota udelila Čestné uznanie za významný vydavateľský počin trom vydavateľstvám: českému verzone za knihu Ludwig van Beethoven(2020), talianskemu vydavateľstvu Topipittori za knihu La prima neve (2012) a španielskemu vydavateľovi Zahori books za knihu Lost Landscapes (2019).

Okrem profesionálnej poroty od roku 1993 udeľuje svoju cenu aj Detská porota pri svojom výbere sa zatiaľ nikdy nezhodla s profesionálnou porotou, ktorú tvoria významní svetoví ilustrátori, teoretici výtvarného umenia a zástupcovia vydavateľstiev. tento rok sa deťom najviac páčila Francúzska FABIENNE DELACROIX. Cenu primátora získala výtvarníčka Zuzana Bočkayová Bruncková, ktorá väčšinou využíva mäkkú, teplú farebnosť, takže aj hrôzostrašné výjavy nadobudnú jemnejší výraz. Favoritom Poštovej banky je Jana Kiselová – Siteková, ktorej ilustrácie vynikajú pokojnou atmosférou.

zuzana jarosova Čítajte aj Vydavateľka Zuzana Jarošová: Verím, že v jeseni otvoríme BIB

BIB nie je len súťaž a výstava ilustrácií, propaguje kvalitnú ilustráciu pre deti a mládež na Slovensku aj v zahraničí prostredníctvom kultúrnych inštitútov či knižných veľtrhov. S BIB býva spojených veľa sprievodných podujatí. Na Bratislavskom hrade vystavuje podľa tradície aj držiteľ minulej Grand Prix Sayed Hasan Mousavi z Iránu, aj nositeľka „obrázkovej nobelovky“ – Ceny H. Ch. Andersena za detskú ilustráciu 2020, švajčiarska výtvarníčka Albertine. Vystavené sú tiež knihy spisovateľky Jacqueline Woodson, ktorá vlaňajšiu cenu H. Ch. Andersena získala za literatúru.

Návštevníci si podľa tradície pripomenú aj ilustrácie jedného z nežijúcich slovenských výtvarníkov, teraz sú to veselé obrázky Boženy Plocháňovej. Trojica výtvarníkov Svetozár Košický, Miroslav Cipár a Boris Šima, ktorí boli ocenení na minulom Bienále detskou porotou, Poštovou bankou a primátorom Bratislavy, vystavuje umiestnená na Západnej terase Bratislavského hra­du.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BIB