Poznáme nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana 2021

Tohtoročné zloženie Ceny Oskára Čepana potvrdzuje medzinárodný charakter projektu a posilňuje jednu z jeho misií – zoznamovať verejnosť s inšpiratívnymi umelcami/umelkyňami a rozvíjať vzájomné dialógy rôznymi smermi.

21.10.2021 15:00
Év van Hettmer Foto:
Výtvarníčka Év van Hettmer tento rok obsadila tretie miesto v súťaži Maľba 2021 so svojím obrazom Lemonade.
debata

Finalisti/fina­listky 26. ročníka Ceny pôsobia v niekoľkých európskych krajinách, Luki Essender vo Švédsku, Èv van Hettmer v Nemecku, Ondřej Houšťava v Česku, Tamara Kametani v Grécku a Anglicku a Viktorie Langer v Česku a Taliansku.

Medzinárodný kontext Ceny už roky potvrdzuje aj výber zahraničných porotcov/porotkýň, ktorí predstavujú vysokú odbornosť vo svojom obore. Práve v ich rukách je verdikt, kto sa stane laureátom/lau­reátkou Ceny Oskára Čepana 2021. Spoločná výstava finalistov/fi­nalistiek sa pripravuje v priestoroch Kunsthalle Bratislava. Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia, spoluorganizátorom je platforma pre podporu umenia collective.

„Aktuálny ročník sa nesie aj v duchu výraznejšej internacionalizácie projektu. Umelci a umelkyne žijú každý v inej európskej krajine a meste, absolvovali zahraničné umelecké akadémie a obsah ich výpovedí intenzívne rezonuje s aktuálnym geopolitickým dianím, otázkami identity, diverzifikácie a prehodnocovania zaužívaných spoločenských naratívov,“ povedala riaditeľka Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

“Pyšní sme na zloženie medzinárodnej poroty, do ktorej sa nám podarilo získať výrazné osobnosti ako Kathrin Bentele (Kunstverein Rheinlande Westfallen, Düsseldorfe), Sørena Grammela (nezávislý kurátor), Edith Jeřábkovú (are-events.org, Institut úzkosti, Plato Ostrava), Margot Norton (New Museum, New York) a Jana Verwoerta (Piet Zeart Institute Rotterdam, Oslo National Academy of the Arts),“ dodala.

Aktuálne prebieha s finalistami a finalistkami intenzívna komunikácia, ktorá je prirodzenou súčasťou prípravy spoločnej výstavy. Tá sa bude otvárať 25. novembra v Kunsthalle Bratislava. Projekt sa tak po dvoch rokoch migrovania po iných mestách a ich vlajkových inštitúciách (Košice a Východoslovenská galéria, Žilina a Nová Synagóga) vracia do Bratislavy.

Umelec Luki Essender pôsobí vo Švédsku. Foto: Ľuboš Kotlár
Luki Essender Umelec Luki Essender pôsobí vo Švédsku.

Meno laureáta/laureátky Ceny sa verejnosť dozvie 9. decembra a samotná výstava potrvá do 18. januára. Kurátorskou dvojicou sú: Jen Kratochvil a Lucia Gavulová, architektom výstavy je Peter Liška.

Riaditeľka Ceny, ktorá pri nej stojí od roku 2018, upozorňuje, že už participácia vo finále by mala rozšíriť obzory a prepojiť medzi sebou mladých umelcov a umelkyne, čo by malo byť benefitom účasti v tom ktorom ročníku. „V zmysle nastavenia vedenia projektu sa usilujeme o to, aby pre umelcov a umelkyne bola motivujúca už samotná participácia na ňom, ktorej cieľom je mať možnosť pripraviť nové dielo – projekt na výstavu, komunikovať s kurátormi výstavy aj medzi sebou navzájom, s tímom partnerskej výstavnej inštitúcie, porotou. Cieľom je viesť dialóg, premýšľať o novovznikajúcich dielach a hľadať spôsoby, ako ich vystaviť tak, aby sa čo najlepšie prejavil ich potenciál, aj v komunikácii s ostatnými dielami na výstave,“ vysvetlila Lucia Gavulová.

Medzinárodná porota posudzovala portfóliá 42 prihlásených autorov/autoriek do štyridsať rokov, ktorí reagovali na otvorenú výzvu, z nich vybrala spomínaných piatich umelcov/umelkyne. Rozhodla na základe kvality diel a naliehavosti problematík, ktoré reflektujú. Druhýkrát sa stretne práve na pripravovanej výstave a komentovanej prehliadke.

„Laureát/laureátka okrem finančnej odmeny vycestuje v marci a apríli budúceho roka na dvojmesačný pobyt v rezidenčnom programe Residency Unlimited v New Yorku, kde sa umelcom a umelkyniam venujú v rámci individuálneho prístupu, prispôsobeného charakteru ich tvorby. V závislosti od neho im nastavujú program – personalizované studio visits a kontaktujú ich s odborníkmi/od­borníčkami, teoretikmi/te­oretičkami a inými umelcami/umelkyňami so záujmom o jeho/jej tematické okruhy. Po návrate získa umelec/umelkyňa možnosť spraviť v nasledujúcom roku samostatnú výstavu, vydať publikáciu alebo zrealizovať iný typ projektu,“ spresnila Lucia Gavulová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #umenie #Cena Oskára Čepana