Hviezdou Mesiaca fotografie bude Latinská Amerika

„Highlightom festivalu bude reprezentatívna kolektívna výstava Viva latina!“ hovorí riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek. Vernisážový kolotoč 31. ročníka medzinárodného festivalu v Bratislave sa dnes roztáča. Po minuloročnej skromnej dvojtýždňovej prehliadke bude fotografii patriť opäť celý november. Mesiac fotografie uvedie 23 výstav európskych i svetových autorov.

02.11.2021 09:00
corral vega Foto:
Uvidíme aj fotografie autora Pabla Corrala Vegu.
debata

Čím je výstava Viva latina! mimoriadna?

Prináša zaujímavú kolekciu z tvorby deviatich autorov, v ktorej sú diela nesmierne známych osobností aj menej známych tvorcov, ktorí však prinášajú pozoruhodné témy. K veľkým menám patrí napríklad Sebastiao Salgado, ktorý pošle okrem fotografií do Bratislavy aj zdravicu. Bude v nej rozprávať o svojom epickom projekte Gold, v ktorom približuje životy mužov zaslepených zlatou horúčkou v Brazílii. Alebo Marcos López, ktorý ironizuje symboly a znaky popkultúry, pričom nadväzuje aj na dejiny umenia – v jednom diele cituje Leonardovu Poslednú večeru.

Václav Macek, riaditeľ Mesiaca fotografie Foto: Ivan Majerský, Pravda
Václav Macek, foto, kurátor, metodik, autor kníh Václav Macek, riaditeľ Mesiaca fotografie

Aké témy prinášajú ďalší autori?

Život v Andách je témou Érica Valliho, v jeho fotografiách ide o zážitok z krásy krajiny, ale je v nich aj ľudský osud. Silou svojej obrazovej výpovede inšpiroval laureáta Nobelovej ceny Maria Vargasa Llhosu k napísaniu pekného textu. Ďalší autor zaznamenáva napríklad život včelárov v Južnej Amerike. Iný predstavuje svet žien wrestleriek v Peru, ktoré sa štylizujú do mužských rolí. Od Loisa Lammerhubera je tam veľmi dobrá reportáž z roku 1992 z návštevy Jána Pavla II. v Brazílii, obrazy z hektického a celkom iného sveta, ako keď vidíte pápeža v Bratislave alebo Budapešti.

Výstavy Mesiaca fotografa

Na čo láka aktuálny Mesiac fotografie?

Fotogaléria
Francúzsky fotograf Maxime Ballesteros otvorí...
Vo fotografiách Mexičanky Yolandy Andrade...
Najatraktívnejšou výstavou Mesiaca fotografie...

Mexická fotografka Yolanda Andrade reprezentuje iný kút sveta.

Prináša esenciu Mexika, ale nepotvrdzuje naše stereotypy o dravom a vášnivom latinskoamerickom živle. V jej fotografiách cítiť tradíciu, ale aj univerzálny ľudský osud. Ťažisko výstavy tvoria jej čiernobiele fotografie, pridali sme ale aj farebné, ktorým sa začala venovať až v tomto storočí.

Mexičankina výstava sa koná v Dome umenia, kde otvorí svoju výstavu aj Francúz Maxime Ballesteros. Čo máme čakať?

Z jeho čierneho humoru a sarkastických komentárov, ktoré má vo svojich inscenovaných a dobre vypointovaných fotografiách, dýcha pocit smiechu nad zánikom sveta. S klaunským úškrnom vraví, že to s nami ide kamsi do pekiel. V jednom priestore Domu umenia sú tak dva úplne odlišné svety, ktoré si ale divák nemôže popliesť, z každého má celkom iný zážitok. Poctivá autorka Andrade ide do koreňov svojej kultúry, Ballesterosa nezaujíma vlastná kultúra, ale individuálne prežívanie životného zmaru.

Akou výstavou predstavíte španielsku fotografku Isabel Munoz, ktorá viackrát uspela v prestížnej svetovej súťaži World Press Photo?

Tematicky sa jej kolekcia viaže na Japonsko. Portrétuje ľudí, ktorí sú outsideri: členovia jakuzy, hrobári, mäsiari… V jej fotografiách hrá svoju rolu každý detail, každá drobnosť. Nie je to rýdza dokumentácia, citlivo využíva prácu so svetlom, s tónovaním a so všetkými postupmi, čo má k dispozícii. Fotografuje človeka z periférie, ale jej veľkoformátové fotografie sú elegantné a krásne urobené. Kľúčová je ich vizualita a estetická hodnota.

Čím chce zaujať výber Bratislava – Zlaté 60-te?

Témou outdoorovej výstavy na paneloch plota Umelky je všedný život v 60. rokoch v Bratislave. Nie je tam Bielikov tankista z augusta 1968, nie sú tam eštebáci, čo strihali „máničky“. Máme tam fotografie Vydrice, Dunajskej ulice, klziska, Mariána Vargu… Fotografie ôsmich autorov hovoria o atmosfére mesta, v ktorom sa aj v totalitnom systéme 60. rokov dobre žilo.

Outdoorových výstav je tento rok viac, ktoré by ste odporučili?

Budú tri, okrem spomínanej Bratislava – Zlaté 60-te aj Viva latina! 2 a Ulička fotografie na Prepoštskej, do ktorej sme vytiahli diela z niekoľkých individuálnych výstav.

Jeden z pohľadov na súčasnú slovenskú scénu prináša výstava Paradoxy fotografických obrazov Borisa Németha. Festival zároveň predstaví aj rovnomennú knihu.

Prináša esenciu jeho pohľadu na Slovensko, na svet a jeho fotografické rozmýšľanie. Stále je to dokumentárna fotografia, ale vždy dokáže nájsť správnu mieru neskutočna, absurdity. Nie je potrebné vedieť – ako v reportáži – kto tam je, kedy to bolo a o čo išlo. Keď sa povie, že je to Levoča alebo pamätník na Dukle, to vôbec nehrá rolu. Jeho základný koncept je hodnota univerzálneho a absurdného. Pri pohľade na jeho fotografie si človek povie – a nemohlo by to byť v nejakej dedine v Tirolsku?

Viacerých fotografov predstavujete nielen fotografiami, ale aj filmami. Fotoaparát a kamera majú k sebe tak blízko?

Bulharov Borisa Missirkova a Georgiho Bogdanova sme vybrali kvôli fotografiám, ale sú aj filmári a chceli mať na festivale premiéru svojho nového filmu. Karel Slach mal minulý rok osemdesiatku a okrem fotografií uvedieme aj filmy, ktoré nakrúcal s Hanákom, Trančíkom alebo divadlami v Brne. Nedá sa povedať, čo je skôr – či fotografia, alebo film. Martin Kollár stál pred dvoma mesiacmi na pódiu na festivale v Benátkach za film Cenzorka, pod ktorým je podpísaný ako kameraman. A na našom festivale sa predstaví fotografickou tvorbou, 5. novembra bude krst jeho novej knihy s názvom After.

V úvode bulletinu sľubujete, že 31. ročník sa pokúša dobehnúť, čo minulý rok „zameškal“. Dá sa to?

To sa jednoducho nedá. Opäť však festival trvá celý mesiac, ponúka 23 individuálnych i kolektívnych výstav a rozšírili sme sprievodný program. Ešte nikdy sme nemali toľko diskusií – napríklad aj s Yolandou Andrade, workshopov, filmových projekcií, prednášok a prezentácií nových kníh. Stále nám ale chýba veľkolepý priestor, ktorý nám kedysi ponúkal celý Dom umenia. Ak sa raz niečo podobné nájde, potom možno to zameškané dobehneme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #Mesiac fotografie #Václav Macek #výstavy