Výstava z betónovej ríše: Akému bossovi patria kľúče od mesta?

Výtvarníci Matúš Maťátko (1984) a Filip Sabol (1989) vystavujú do 7. novembra v priestoroch Station Contemporary Art Gallery na Ulici Gustáva Mallého v Petržalke. Projekt pod názvom Break the Wall rúca mýty, prehodnocuje život na sídliskách, ponúka nové pohľady naň. O výstave nám porozprával Matúš Maťátko.

03.11.2021 15:00
Matúš Maťátko, výtvarník Foto:
Výtvarník Matúš Maťátko.
debata

Skúmate vraj sociálny rozmer sídlisk. Ako sa takáto náročná téma zmestila do vašich diel?

Break the Wall je výtvarný projekt, pre ktorý sme s Filipom Sabolom vytvorili spoločné diela. Nie je to prvoplánový pohľad na mesto a sídlisko, ale zobrazenie situácie či vzťahov maliarsko-grafickým jazykom symbolov a emotikonov. Na výstave sú závesné obrazy na plátne v komornom formáte a jedno veľkorozmerné dielo. Na tomto obraze, volá sa Kľúč od mesta, balansuje tento kľúč na špičke prsta ruky. Divák môže rozhodnúť, komu tento atribút prináleží: Primátorovi, bosovi štvrte alebo občanovi?

Matúš Maťátko a Filip Sabol: Zlaté teľa. Foto: Matúš Maťátko
Zlaté teľa Matúš Maťátko a Filip Sabol: Zlaté teľa.

Čo vás s kolegom zblížilo natoľko, že ste vytvorili tandem a ako ste postupovali?

Pochádzame z tej istej časti Bratislavy a nad spoluprácou sme uvažovali už dlhšie. Keď sa naskytla príležitosť v Station Contemporary Art Gallery, dali sme dovedna hlavy, štetce, fixky aj ruky. Najprv sme zvolili veľkosti formátov, ktoré budú vhodné pre priestor galérie, a potom sme si vytvorili digitálne návrhy. Tie sme preniesli maliarskym spôsobom na plátna. Dúfam, že za výsledkom vidno spoločne vloženú energiu a vzájomnú hru výtvarných princípov.

Pohľad na výstavu Maťátka a Sabola. Foto: Matúš Maťátko
Maťátko a Sabol Pohľad na výstavu Maťátka a Sabola.

Ste obaja deti sídliska?

Obaja sme vyrastali v Ružinove. Dnes už tam nebývame, nazeráme naň z odstupu, ale korene ostávajú. Vnímame, že sídliská sa od čias, keď sme boli deti, zmenili. Máme pocit, že je tam menej gangov a menej kriminality. Priebežne pracujeme aj na zlepšovaní a kultivácii verejného priestoru mesta prostredníctvom veľkoformátových nástenných malieb.

Matúš Maťátko a Filip Sabol: Kľúč od mesta. Foto: Matúš Maťátko
Kľúč od mesta Matúš Maťátko a Filip Sabol: Kľúč od mesta.

Prečo by mali diváci vašu výstavu vidieť?

Môže im poskytnúť nový pohľad na túto problematiku, pomôže lepšie pochopiť príbehy z betónovej ríše. Pre nás je táto výstava zhodnotením určitej etapy života prostredníctvom spoločného dialógu a práce. Myslím si, že je to dnes neobvyklé, a teda vzácne. Máme pocit, že sme aj takto prelomili stenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Matúš Maťátko #Break the Wall