Poznáte svoj rodinný portrét?

Čo pre nás znamená rodina? Je to vzťah dvoch ľudí, pokrvné príbuzenstvo alebo skupina, ktorá spolu sníva, smeje sa, učí sa, modlí, či sa navzájom podporuje? Rodina ako nekonformné spolužitie i hodnota v neistote, zázemie v šťastí i počas tragédií je témou tohtoročného festivalu fotografií z rôznych kútov sveta OFF Bratislava.

06.11.2021 09:00
Ružový nikáb Foto:
Ružový nikáb. Jaimy Gail z Holandska skúma systém spoločenských noriem a hodnôt.
debata

Od piatka (5. novembra) celé dva týždne vystavuje svoje snímky 36 autorov z takmer 30 krajín v bratislavskom KC Dunaj.

Rodina inými očami

"Dvanásty ročník pod názvom Rodinný portrét sa zaoberá rodinou v doslovnom i prenesenom význame, či tomu hovoríme klan, kmeň, network i rodina,“ približuje manažérka festivalu Natália Jakubcová.

Tak sa v jednom priestore ocitnú portréty ľudí, ktorým sa na tvári zobrazuje stará rodinná fotografia niektorého z nežijúcich predkov, séria snímok, kde dvaja otcovia ako rodina spolu vychovávajú deti, alebo desaťroční ukrajinskí chlapci, čo sa do ateliéru prišli odfotiť so skutočnými zbraňami.

"Zaujímavou sériou sú portréty ľudí vždy z inej časti sveta, ktorí sa dali odfotiť pri svojej kope odpadu, ktorý vyprodukujú za týždeň. Veľmi pôsobivá je výstava slovenského autora Daniela Laurinca umiestnená v mínus treťom poschodí pod názvom Príbeh, ktorý sa nikdy nestal, v ktorej autor reflektuje židovské korene svojej rodiny, séria fotografií rodinných príslušníkov, ktorí neprežili koncentračný tábor Auschwitz,“ približuje Natália Jakubcová.

stará Bratislava, Podhradie Čítajte viac V Bratislave pribudli staré fotografie mesta ako pocta Antonovi Šmotlákovi

Rovnako ako nenaplnený, nedokončený život môže názov tejto výstavy znamenať aj trpké konfrontovanie s popieraním holokaustu.

Prečo je rodina v dnešnej dobe taká dôležitá téma, v ktorej nenachádzame spoločný konsenzus? Na Slovensku silno počuť aj hlasy volajúce po "tradičnej rodine“, no tie druhé, najmä pod vplyvom silnejúceho prijatia komunít LGBTQ, chcú hľadať nové modely rodinného zväzku. Nech sa spoločnosť posunie kamkoľvek, isté je, že ponímanie rodiny sa v niečom zmení.

Fotografia sa nemení

Aj autori na výstave vidia rodinu vždy inými očami, keďže festival OFF Bratislava dáva priestor novým umelcom a účastníci pochádzajú nielen z krajín Európy, ale aj z USA či Kanady, Austrálie alebo Japonska.

"Okrem jednotlivcov vystavuje aj desať umeleckých fotografických škôl, tiež z rôznych krajín. Preto na festivale udeľuje medzinárodná porota dve ceny: On Award pre najlepší študentský projekt, kde víťaz nadobúda právo prezentovať tvorbu na sólo výstave počas ďalšieho ročníka festivalu, a Lee Award za progresívne a invenčné dielo, kde víťaz získa aj finančnú cenu.

Otcovia. Fotograf Bart Heynen portrétoval vyše... Foto: Bart Heynen
Otcovia Otcovia. Fotograf Bart Heynen portrétoval vyše 40 rodín, veľmi rôznorodú skupinu otcov - gayov, ktorí majú deti.

Rodinný portrét rovnako ako rodina sama môže mať rôzne podoby – niekto skúma svoju minulosť, hľadá vlastnú identitu, pre niekoho je rodina skupina príbuzných ľudí, ktorá má spoločný iný než genetický základ.

Rodinu v akomkoľvek chápaní však potrebuje a hľadá každý a organizátori festivalu veria, že fotografia a nové médiá dokážu aj v tejto diskusii prispieť rovnako ako psychológovia, historici či sociológovia.

Na festivale umelci pracujú aj s historickými fotografiami, púšťajú nás do súkromia, odhaľujú vlastné vnútro, sú zrkadlom aj sondou do útrob spoločnosti, nútia človeka rozmýšľať a preciťovať navonok samozrejmé vzťahy.

"Fotografia sa nikdy nezmení, ostáva rovnaká, môžeme ju len inak interpretovať. Asi každý máme doma rodinné fotografie, ktoré sú aj dokumentom svojej doby, a tie ukazujú, že v minulosti rodina vyzerala inak. Niečo sa mení a niečo ostáva,“ uzatvára Natália Jakubcová.

Podhradie v Bratislave Čítajte viac Zbúrané Podhradie ožilo vo virtuálnej realite

Festival sa počas 11-ročnej histórie zaoberal rôznymi spoločenskými témami, napríklad ideológiou dogmy, mystériom zrodu, revolučným manifestom, archívom budúcnosti, generáciou Y či ľudským vplyvom na ekosystém našej planéty.

Okrem KC Dunaj, kde je otvorené každý deň od 13. do 19. h, sú výstavy umiestnené aj v galérii FOGG. Výstavy potrvajú do 19. novembra a vstup je bezplatný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #rodina #fotograf #OFF festival #výstava fotografií