Pred pyramídami vystavili moderné umenie

Forever Is Now (Navždy je teraz). Tak sa volá medzinárodná výstava súčasného umenia, ktorá sa koná na naozaj nezvyčajnom mieste - pred pyramídami v egyptskej Gíze. Je to po prvý raz v histórii, keď sa umelci rozhodli predstaviť svoje diela v tejto lokalite. Pamiatky staré až 4 500 rokov sa tak stali kulisami pre expozíciu desiatich inštalácií autorov z celého sveta.

08.11.2021 09:00
Forever Is Now 2 Foto:
Dielo Together od Lorenza Quinna symbolizuje dotyk pred trojicou pyramíd.
debata

Organizátorom podujatia je spoločnosť Art D’Égypte, ktorá sa umiestňovaním moderného umenia na historické miesta snaží o „dialóg medzi minulosťou a súčasnosťou“.

Ako vysvetlila jej zakladateľka Nadine Abdel Ghaffarová, civilizácia starovekého Egypta ovplyvnila celý svet a táto výstava je vyjadrením uznania i nádeje.

Príprava expozície, s ktorou pomáhal aj egyptský kurátor a archeológ Záhí Hawáss, zabrala tri roky. Miestne monumenty sú totiž súčasťou Svetového dedičstva UNESCO, čo si vyžiadalo zdĺhavé rokovania s medzinárodnými inštitúciami, egyptským ministerstvom pre pamiatky a cestovný ruch, no aj s niekoľkými zahraničnými veľvyslanectvami.

Monolit Gisely Colónovej má pripomínať... Foto: Art D’Égypte
Forever Is Now Monolit Gisely Colónovej má pripomínať vychádzajúce slnko.

„Pre úrady je to len miesto archeologických pamiatok, dedičstvo, ale súčasné umenie ich nezaujíma. Nám sa podarilo zmeniť názor ľudí, teraz skutočne hovoria, že vďaka umeniu tieto starobylé múry rozprávajú,“ priblížila Ghaffarová.

Expozíciu otvorili 21. októbra a potrvá do 17. novembra. Z vystavovaných diel možno spomenúť napríklad výtvor Američanky Gisely Colónovej s názvom Eternity Now – deväť metrov dlhá eliptická kopula pripomínajúca zlaté vajce zahrabané v piesku stojí pred sfingou.

Inštalácia Egypťana Moataza Nasra je odkazom na slnečnú bárku, ktorá podľa mytológie prevážala dušu zosnulého faraóna do ríše mŕtvych. Francúzsky pouličný umelec Jean René, známy ako JR, vytvoril zase ilúziu, akoby sa vrchol pyramídy vznášal vo vzduchu.

Greetings From Giza Jeana Reného. Foto: Art D’Égypte
Forever Is Now 4 Greetings From Giza Jeana Reného.

Starovekom sa inšpirovali aj ďalší autori. Dielo Sherin Guirguisovej, vizuálnej umelkyne z Egypta, ktorá žije v USA, sa napríklad ponáša na hrkálku, akú používali staroegyptskí kňa­zi.

Rus Alexandr Ponomariov si pomohol starogréckym zobrazením hada hryzúceho si vlastný chvost, čo je symbol pre kolobeh života. Do jeho stredu umiestnil presýpacie hodiny.

Kuriozitou expozície je žena robot Ai-Da, ktorá vie hovoriť i maľovať. Jej cesta k pyramídam sa však neobišla bez problémov. Pri kontrole na hraniciach ju zadržala egyptská polícia pre podozrenie, že ide o nástroj špionáže. Ai-Du prepustili až po desiatich dňoch, keď sa za ňu prihovorila britská ambasáda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Egyptské múzeum #pyramída