Kňažko a Feldek reagujú na úmrtie Miroslava Cipára: Poznali sa desaťročia

Milan Kňažko sa s výtvarníkom Miroslavom Cipárom stretol na Vianoce v jeho ateliéri, Ľubomír Feldek je smrťou priateľa zronený.

09.11.2021 12:00
Miroslav Cipar Foto: ,
Miroslav Cipár vo svojom maliarskom ateliéri.
debata

Milan Kňažko: Cipárove kresby som vyberal ako darček

Milan Knažko

Je mi smutno z toho, že nás opustil Miro Cipár. Poznali sme sa desaťročia, aj vlani na Vianoce som bol uňho v ateliéri, vyberal som si nejaké kresby ako darček pre deti, ktoré sú už dospelé. Taký pekný súbor, asi 12 kresieb. Prišiel som k nemu aj s vnukom, ten si sám povedal, ktoré kresby sa mu páčia a my so synom sme zasa vybrali niečo pre dospelých, lebo umenie považujem za najkrajší darček. Miro Cipár bol nielen vynikajúci výtvarník, bol to skvelý človek a okrem toho sme spojení aj Novembrom '89. Spomenieme si naňho v Umelke aj v Klube '89, ktorého členom bol. Najmä však bol priateľ, aj priateľ mnohých našich iných priateľov. Chodieval aj na moje predstavenia do divadla, ale často som o tom nevedel, šiel sám, bol to veľmi kultúrny človek. Urobil veľa značiek a log, aj pre Klub '89. Veľa toho vytvoril a ešte dlho bude hovoriť svojimi logami aj ilustráciami. Bol aj iniciátor Bienále ilustrácií Bratislava. Bude nám chýbať.

Ľubomír Feldek: Mirovou smrťou je ma menej

Ľubomír Feldek Foto: Robert Hüttner, Pravda
Ľubomír Feldek, spisovateľ a prekladateľ Ľubomír Feldek

Verné priateľstvo Mira Cipára ma sprevádzalo takmer celý život, od žilinských gymnaziálnych rokov až do jeho poslednej chvíle. A tak prepáčte mi to, nenachádzam v tejto chvíli slová… Nanajvýš si viem pomôcť mottom z Hemingwaya: „Nepýtaj sa, komu zvonia…“ Mirovou smrťou je ma menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Ľubomír Feldek #Miroslav Cipár #Milan Kňažko