Na úmrtie Miroslava Cipára reaguje aj Maroš Schmidt

Na úmrtie grafika Miroslava Cipára reaguje aj riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt.

09.11.2021 13:10
Maroš Schmidt Foto:
Poverený riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt.
debata

Keď som včera na internete uvidel krásnu knižnú ilustráciu Miroslava Cipára a nad ňou v popise 3 písmená, ktoré avizujú smútok zo straty blízkeho človeka, zamrazilo ma. Veď len nedávno sme sa stretli pri Horskom parku, prehodili pár slov o dizajne, múzeu a živote.

Vždy keď som mal možnosť mediálneho vystúpenia o slovenskom dizajne, spontánne som spomenul všestranného výtvarného umelca a dizajnéra, ktorého tvorba ma sprevádza od detstva a je pre mňa esenciou radosti zo života. Často mi po odvysielaní zatelefonoval a s úsmevom v hlase povedal: „Zase ste ma chválili. Ešte budem namyslený.“

Keď sme v septembri 2015 v Slovenskom múzeu dizajnu (SMD) prezentovali výstavu Miroslav Cipár – Univerzálny tvorca, ktorú kurátoroval a realizoval Ľubomír Longauer, naše cesty sa zblížili aj na profesionálnej úrovni. Získali sme od Miroslava Cipára do daru tisíce diel, ktoré sú prierezom jeho celoživotnej tvorby z oblasti ilustrácie a dizajnu.

Výstava Miroslava Cipára, ktorá sa uskutočnila... Foto: Slovenské múzeum dizajnu SCD
Cipárova výstava Výstava Miroslava Cipára, ktorá sa uskutočnila v Slovenskom múzeu dizajnu.

Minulý rok vyšla v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu a pod grafickou taktovkou Vladislava Rostoku publikácia venovaná jeho rozsiahlemu celoživotnému dielu s komplexne spracovanou prezentáciou značiek, symbolov a logotypov a hneď získala ocenenie Najkrajšia kniha Slovenska 2020.

Tento rok sme aj s Miroslavom Cipárom natočili video k výstave 100 rokov slovenského dizajnu, ktoré je pre nás po včerajšku veľmi blízkou a vzácnou spomienkou na skvelého človeka a výtvarníka výnimočných kvalít. Česť jeho pamiatke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Cipár #grafika #Slovenské centrum dizajnu #Maroš Schmidt