Boj o Panteón trvá už 190 rokov

Britský premiér Boris Johnson dnes svojmu gréckemu náprotivku Kyriakosovi Mitsotakisovi povedal, že jeho vláda nemieni rokovať o navrátení starogréckych sôch z Akropoly do Atén. Podľa Johnsona to je záležitosťou Britského múzea, ktoré má sochy v zbierke, uviedla agentúra Reuters. Grécko sa snaží o návrat sôch do vlasti už 190 rokov, Británia ale tvrdí, že umelecké diela získala legálne

17.11.2021 12:00
Grécko,Atény, Akropola Foto:
Akropola v Aténach.
debata (2)

„Premiér chápe, že je to téma, ktorú grécky ľud veľmi prežíva, ale zopakoval dlhodobé britské stanovisko, že ide o záležitosť, ktorá sa týka správcov Britského múzea,“ uviedol úrad britského premiéra po rokovaní s Mitsotakisom.

Grécke sochy v zbierke Britského múzea

„Nie je to len právna otázka, je to predovšetkým otázka všeobecných a politických hodnôt,“ uviedol dnes Mitsotakis. Podľa neho Grécko využije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby dosiahlo navrátenie sôch.

Atény, Grécko, Akropola Čítajte aj Akropola bude pre zdravotne postihnutých návštevníkov prístupnejšia

Grécko sa snaží získať späť súbor sôch z aténskeho Parthenónu posledných 190 rokov. Na začiatku 19. storočia diela odviezol z Akropoly v Aténach britský veľvyslanec vo vtedajšom Carirhrade Thomas Bruce, gróf z Elginu. Dostal k tomu povolenie Osmanskej ríše, pod ktorú vtedy grécka metropola spadala.

Pozrite si dokument National Geographic
Kréta, dovolenka, leto, čln, loď, more, cestovanie, ostrov, plavba, pláž Čítajte aj Ani Parthenón, ani Akropola. Najzaujímavejšia pamiatka Grécka je na Spinalonge

K otázke sa Johnson vyjadril už v marci v rozhovore s jedným gréckym denníkom. Uviedol, že sochy britský veľvyslanec získal legálne a že „ich od samého začiatku Britské múzeum vlastní právoplatne“. To je tiež argument samotnej muzeálnej inštitúcie. Gréci namísto toho považujú odvoz sôch za krádež, pretože Osmanskú ríšu, ktorá odvoz povolila, označujú za okupantskú mocnosť.

Busta kráľovnej Nefertiti Čítajte aj Egypt požiadal Nemecko o vrátenie busty Nefertiti
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Veľká Británia #kultúrne pamiatky #Akropola #Britské múzeum