Svet Vladimíra Gažoviča: Tiché zázraky

Výstava grafickej tvorby Vladimíra Gažoviča je v bratislavskej galérii Art Books Coffee na Baštovej ulici 6/B. Vladimír Gažovič (nar. 1939 v Bratislave) patrí do silnej generácie výtvarníkov, ktorí študovali u Vincenta Hložníka. Ten Gažoviča dokonca nazval majstrom farebnej litografie. Gažovič rozvinul techniku nanášania a vrstvenia farebných tušových lazúr, čím upútal aj vo svete.

20.11.2021 10:00
Vladimír Gažovič Foto:
Vladimír Gažovič - Starnúca Helena, 33x23, litografia 1975
debata

Vladimíra Gažoviča na začiatku ovplyvnila Viedeň, ale neskôr sám objavoval nové techniky. Obsah však nezaostával za bravúrnym stvárnením. Jeho dielo stále prekvapuje, čoho dôkazom je aj súčasná výstava.

Kolekcia dvadsiatich dvoch grafík zahŕňa techniku litografie aj leptu, práce sú z rokov 1967 až 2009. Dominuje téma Pocty, ktorou autor vyjadruje svoje uznanie rôznym osobnostiam. Všíma si slávnych aj menej oceňovaných, ktorí si však z jeho hľadiska pozornosť zaslúžia. Právo na to má, sám je uznávaný a rozhľadený.

Vladimír Gažovič študoval grafiku na Vysokej škole výtvarných umení (1961 – 1967), po absolvovaní čerpal štipendium, vyplývajúce z Herderovej ceny, na Akadémii výtvarných umení vo Viedni u profesora Maximilana Melchera. Práve tam pochopil možnosti používania farieb v litografii. Jeho zahraničnú skúsenosť ešte umocnila v roku 1979 stáž na Akadémii výtvarných umení v Amsterdame.

Vladimír Gažovič - Ex libris Hillebrandt,... Foto: Galéria Art Books Coffee
Gazovic Ex libris Hillebrandt 16x12 litografia 2007 orez Vladimír Gažovič - Ex libris Hillebrandt, 16x12, litografia 2007

V kumbálku s Brunovským

V rokoch 1967 – 1982 pôsobil Vladimír Gažovič ako pedagóg na oddelení grafiky VŠVU v Bratislave. Istý čas mal spoločný kabinet s Albínom Brunovským. Sedávali v prízemnom kumbálku na Jesenského ulici. Dvojpodlažný dom oproti historickej budove Slovenského národného divadla patril VŠVU. Obaja učili, ale bol to aj ich ateliér, stále mali niečo rozrobené.

Kým Brunovský sedel pri okne, za ktorým prúdil život, Vladimír Gažovič mal stôl otočený k stene. Jeho chrbát vyžaroval hlboké sústredenie: Nerušiť! Dnes, keď má už vyše osemdesiat, je potvrdené, že to nasadenie stálo za to. Svet, ktorý vytvoril, je síce akoby snový, ale sú v ňom veľmi konkrétne obsahy. Majú krásu aj logiku, kladú otázky. Nie je to prázdna neha.

Vladimír Gažovič - Ex libris Peter Rath, 16x13,... Foto: Galéria Art Books Coffee
Gazovic Ex libris Peter Rath 16x13 litografia 2001 orez Vladimír Gažovič - Ex libris Peter Rath, 16x13, litografia 2001

Premyslené názvy

<AKurátorka Melita Fodor Gwerková k výstave poznamenáva, že Gažovič už počas štúdia inklinoval k fantazijnému realizmu, rozvíjal imaginatívnu líniu prameniacu v symbolizme, secesii, expresionizme, surrealizme, ale inšpirovali ho aj nové výtvarné prúdy. V jeho tvorbe dominuje figúra, často skúma skutočnosť cez vzťah muža a ženy. Svoje diela pomenováva tak, aby diváka orientoval vo svojej zložitej a bohatej obrazovej symbolike.

Gažovičove diela sú súčasťou zbierok rešpektovaných inštitúcií. Nachádzajú sa napríklad v Amsterdame, Chicagu, Bruseli, New Yorku, v Štokholme či vo Viedni. No a teraz ich do 30. novembra možno vidieť aj na Baštovej v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Vincent Hložník #Vladimír Gažovič