Umenie je dobrý diplomat: Ako vidí Slovensko 45 výtvarníkov?

Výtvarné umenie vie vypovedať o krajine svojho vzniku často viac než rôzne propagačné texty. A je to svedectvo na úrovni, ktoré nepotrebuje tlmočníkov. Treba teda uvítať novú knihu, ktorá bude šíriť informáciu o slovenskej kultúre do sveta cez umelecké diela.

21.11.2021 13:00
Slovensko v dielach SNG Foto:
Publikácia s názvom Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie rozpráva príbeh našej krajiny vizuálnou formou.
debata

Slovenská národná galéria v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predstavila v týchto dňoch publikáciu s názvom Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie, ktorá rozpráva príbeh našej krajiny vizuálnou formou. Nová publikácia na viac ako 400 stranách ponúka diela od 45 tvorcov.

Obrazová publikácia prináša práce z obdobia sto rokov a je doplnená aj o krátke texty. Iste nebolo ľahké vybrať, kto sa do knihy dostane. V každom prípade je to zaujímavé svedectvo o našom cítení a vkuse, titul vhodný aj na darovanie cudzincom. Idea pozrieť sa na zbierky SNG formou takejto knihy prišla z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Minister Ivan Korčok má záujem, aby slovenská diplomacia oveľa intenzívnejšie prezentovala Slovensko cez umenie. „Na presvedčení, že obrazy sú univerzálnym vyslancom, je postavený koncept publikácie, vizuálneho atlasu, ktorým sa posúvame od dejín umenia viac k vizuálnej kultúre,“ povedala o knihe generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Ukážka z knihy. Foto: Martin Deko, SNG
Slovensko v dielach SNG Ukážka z knihy.

Diela prešli výberom, hodnotila sa nadčasová kvalita a tematická rôznorodosť. Výsledný obraz však nie je absolútny, keďže ho určuje obsah samotných zbierok a prístupy kurátorov. Knihu zostavili Alexandra, Homoľová, Alexandra Kusá, Pavlína S. Morháčová a Ivan Korčok. Texty napísali prvé dve z menovaných.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Slovenská národná galéria #Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie