Frida Kahlo porazila manžela. Slávou aj cenou

Zo 143 známych obrazov Fridy Kahlo (1907 - 1954) je až 55 autoportrétov. Jeden z posledných, ktorý slávna mexická maliarka vytvorila len päť rokov pred smrťou, vydražili teraz za rekordnú cenu 34,9 milióna dolárov (30,8 milióna eur). Je to najvyššia suma, za akú kedy predali obraz latinskoamerického umelca. Maľba s názvom Diego y yo (Diego a ja) je aj svedectvom o utrpení, ktoré Kahlo prežívala.

22.11.2021 06:00
Frida Kahlo - Diego a ja Foto:
Obraz Fridy Kahlo Diego a ja vydražili za takmer 35 miliónov dolárov, čo je najvyššia cena za maľbu latinskoamerického umelca v histórii.
debata (1)

Jej dosiaľ nie príliš známe dielo predali v utorok večer na dražbe aukčnej spoločnosti Sotheby’s v New Yorku. Novým majiteľom olejomaľby sa stal Eduardo F. Constantini, argentínsky developer a filantrop, ktorý v Buenos Aires založil múzeum latinskoamerického umenia (MALBA). V ňom by chcel verejnosti sprístupniť aj tento obraz.

"Toľkokrát som si tú maľbu prezeral v knihách, a potom sa zrazu dostala do aukcie. Hneď som začal snívať o tom, že ju kúpim,“ prezradil Constantini v rozhovore pre noviny New York Times.

Záujem stúpa

Rekordná suma, za akú portrét predali, mnohých prekvapila. Pri licitácii v roku 1990 ho totiž vydražili len za 1,4 milióna dolárov a najvyššiu cenu z diel Fridy Kahlo dosiahol obraz Dva akty v lese (1939), za ktorý záujemca pred piatimi rokmi zaplatil osem miliónov dolárov.

Hodnota jej diel však neustále stúpa už od 80. rokov minulého storočia, keď sa jeden z jej autoportrétov predal za 85-tisíc dolárov. Podľa expertov za to okrem zvyšujúceho sa kreditu umelkyne môže i fakt, že na trhu je nedostatok jej obrazov.

"Frida sa stáva jedným z najpopulárnejších umelcov na svete,“ zhodnotil Gregorio Luke, bývalý riaditeľ Múzea latinskoamerického umenia v Kalifornii.

Ako vysvetlil, mexické zákony bránia predaju diel prominentných domácich umelcov 19. a 20. storočia mimo krajiny, čo spôsobilo, že ich je k dispozícii veľmi málo. Napríklad od Fridy Kahlo je v súčasnosti na trhu asi len 20 či 30 obrazov.

"Vynikajúci výsledok dnešného večera jej ešte väčšmi zabezpečil miesto v aukčnom rebríčku, do ktorého patrí ako jedna zo skutočných velikánov umenia 20. storočia,“ uviedol po dražbe Julian Dawes, viceprezident spoločnosti Sotheby’s.

Podobne sa vyjadrila i šéfka aukčného domu Brooke Lampleyová. Podľa nej záujem o dielo legendárnej Mexičanky prejavili aj kultúrne inštitúcie, no ponuka súkromných osôb prevyšovala ich finančné možnosti. "Frida je teraz na zozname prianí zberateľov majstrovských diel moderného umenia,“ zdôvodnila.

Diela Fridy Kahlo

Pozrite si výber diel mexickej maliarky Fridy Kahlo.

Fotogaléria
Dve Fridy, 1939
Autoportrét na hranici medzi Mexikom a...
+6Dievča s maskou Smrtky, 1938

Lepšia ako muž

Prečo sa vlastne predaný obraz volá Diego a ja, keď ide o autoportrét? Tvár milovaného manžela Diega Riveru si tam Kahlo primaľovala na čelo.

Tento autoportrét sa však od iných líši aj stvárnením. Typické znaky ako hlboké tmavé oči a husté obočie síce zostali, ale vo vlasoch chýbajú kvety a po lícach umelkyne stekajú slzy. Na jej tvári sa zračí bolesť a smútok.

Odborníci si to vysvetľujú ťažkým rozpoložením, v akom sa v tom čase nachádzala. Dlhé trápenie spôsobené haváriou, ktorú prežila ako 18-ročná, sa vyhrotilo (počas života podstúpila asi 30 operácií), a do toho sa ešte zamiešalo sklamanie z ďalšej nevery jej muža.

Frida a Diego mali divoký vzťah a vzájomne sa podvádzali, no tentoraz mal Rivera aféru s herečkou Maríou Félixovou, blízkou Fridinou priateľkou, čo maliarku veľmi zasiahlo.

"Je to dôležité dielo z neskorého obdobia, keď sa jej fyzické utrpenie zintenzívnilo a jej maľba sa stala nestálou. Vyzerá menej uhladene a vyrovnane,“ rozobrala autoportrét Adriana Zavalová, ktorá v roku 2015 pripravila výstavu o Fride Kahlo v New Yorku.

Niektorí odborníci v poslednej dražbe vidia aj istú iróniu osudu či dokonca ženskú emancipáciu. Až donedávna bola totiž Kahlo v tieni svojho manžela.

Diego Rivera držal i doterajší rekord za najvyššiu cenu pre latinskoamerického maliara, keď jeden z jeho obrazov v roku 2018 predali za 9,76 milióna dolárov. Teraz ho však Kahlo predbehla – a to práve vďaka portrétu, na ktorom je kvôli Diegovi nešťastná.

Ako navyše objasnil Jorge Daniel Veneciano, kurátor Lucasovho múzea naratívneho umenia v Los Angeles, často sa stáva, že ak sú umelcami obaja manželia, býva to žena, na ktorú sa časom zabudne.

"Preto je to z hľadiska rodovej politiky dobrá vec,“ vyhlásil o dražbe posledného obrazu mexickej maliarky. "Teraz môžeme povedať, že Diego Rivera bol manželom Fridy Kahlo, pretože ho prevyšuje.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #obraz #výtvarné umenie #maliari #maliarka #Frida Kahlo #Diego Rivera