Objav Jána Šveca: Aj chrúst je hoden obdivu!

Výtvarník Ján Švec (1930 – 2017) bol moderným maliarom, ale výstava Ako živé v priestoroch TOTO! je galéria ho predstavuje celkom inak. Umelec totiž kreslil pre odborné knihy, atlasy a encyklopédie prírodné námety. S pôvabom stvárňoval napríklad aj drobný hmyz.

25.11.2021 14:00
008-Jan Svec-Z rise hmyzu-72dpi-1 Foto:
V TOTO! galérii budú spolu s originálmi Jána Šveca vystavené aj ukážky preparátov hmyzu a zvierat požičaných z múzea.
debata

Jeho syn Andrej Švec sa rozhodol pripomenúť na výstave práve túto umelcovu polohu, čo zrejme diváci uvítajú. Veď knihy so Švecovými ilustráciami si v mnohých rodinách opatrujú ako vzácne dedičstvo. Tituly Naše vtáky, Z ríše hmyzu, Naše motýle či Akvárium v kocke pozná asi každý. Dá sa nimi kochať aj v nich hľadať informácie.

Švecove ilustrácie však nie sú určené len na pozeranie či odborné štúdium – vyvolávajú hravosť a aktivitu. Deti si prostredníctvom nich ozrejmujú, čo videli v lese, niekedy si kresby aj kopírujú a neskôr vyfarbujú. Jednoducho, Švecovo dielo žije a v súčasnej dobe ohrozenia planéty je aj mementom a zálohou presnej podoby živočíchov stvárnených ľudskou rukou.

Ján Švec: Naše chrobáky
Ján Švec: Naše motýle
+3Ján Švec: Naše vtáky

„Otcov umelecký záber bol veľmi široký,“ približuje Švecovo umenie syn Andrej. „Venoval sa rôznym disciplínam – od grafickej úpravy kníh, cez ilustrácie až po konštruktívnu kresbu a maľbu. A tvoril aj erby. Tieto otcove rôzne umelecké svety spolu zdanlivo nesúviseli, ale teraz si uvedomujem, ako sa dopĺňali a podporovali.“

Prekvapujúca bude aj inštalácia: v komornom prostredí TOTO! galérie budú spolu s originálmi vystavené aj ukážky preparátov požičaných z múzea. Divák si bude môcť porovnať, ako dokonale a verne Ján Švec kreslil.

„Veď v dobe, keď vznikali tieto nádherné knižky, vedecké ilustrácie, ešte neboli k dispozícii dnešné dokonalé fotografické techniky a prístroje,“ pripomína syn. Diváci teda uvidia množstvo živočíchov, ktoré za takmer štyridsať rokov Ján Švec vytvoril. Exponáty si diváci budú môcť pozerať aj cez lupu, lebo ide o drobnokresbu. Organizátori výstavy sľubujú, že roje motýľov, húfy rýb či kŕdle vtákoch na maličkých obrázkoch sa oplatí vidieť.

Výstavu otvoria vo štvrtok 25. novembra a potrvá do 27. januára budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Švec #Galéria TOTO!