Munchovo múzeum zvolili za najškaredšiu novú budovu v Nórsku

Nové múzeum slávneho nórskeho maliara Edvarda Muncha, ktoré pre verejnosť len nedávno otvorili v meste Oslo, vyhralo hlasovanie o najškaredšiu novú budovu v Nórsku.

27.11.2021 06:00
Munchovo múzeum Oslo Foto:
Munchovo múzeum v nórskom meste Oslo je podľa hlasovania občanov najškaredšou novostavbou v krajine.
debata (1)

Na hlasovaní sa zúčastnilo viac ako 11-tisíc ľudí, ktorí najškaredšiu a najkrajšiu nórsku stavbu vyberali vždy z desiatich návrhov. Organizátorská komisia ich pritom pôvodne dostala 300 až 350, z ktorých potom spravili užší výber.

Ľudové hnutie Arkitekturoppröret, ktoré súťaž zorganizovalo, bojuje za to, aby sa v Nórsku stavala tradičnejšia architektúra. Najlepším architektonickým počinom sa stalo námestie v juhonórskom Fredrikstade.

„Munchovo múzeum je také škaredé, až vyvoláva fyzickú nevoľnosť. Je neuveriteľné, že sa v takej odpudzujúcej obrovskej verejnej budove nachádza umenie najmilovanejšieho nórskeho maliara,“ uviedol psychológ a jeden z predstaviteľov hnutia Arkitekturoppröret Saher Sourouri.

Budova múzea prezývaná Lambda stojí na brehu fjordu a návštevníkom ponúka päťkrát viac priestoru, ako bolo k dispozícii v predošlom Munchovom múzeu vo štvrti Töyen. Túto futuristickú stavbu s nápadným prehnutím pripomínajúcim grécke písmeno lambda navrhlo španielske architektonické štúdio Herreros.

Vedenie múzea kritiku odmieta. Podľa neho je totiž zámerom, aby budova provokovala tak, ako kedysi provokovali Munchove obrazy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #Nórsko #múzeum #budova #architektúra #Edvard Munch #Oslo