SNM sa chystá na tretiu etapu obnovy Spišského hradu

Na Spišskom hrade v súčasnosti realizujú druhú etapu rekonštrukcie, Slovenské národné múzeum (SNM) sa však už pripravuje na ďalšiu fázu. Riaditeľ SNM Branislav Panis pri nedávnej kontrole stavby uviedol, že výsledkom predprojektovej a projektovej fázy bude komplexne zrekonštruovaný priestor horného nádvoria vrátane všetkých palácových priestorov, ktoré sa tam nachádzajú.

29.11.2021 10:00
Spišský hrad - Slovensko z neba, CBS
debata

Do tretej etapy budú zaradené aj východné paláce vrátane sanácie brala pod touto časťou horného nádvoria. Ráta sa tiež s obnovou základov veľkej kruhovej obytnej veže, pravouhlých základov románskej stavby, nazývanej cisterna a pochôdznych plôch tohto nádvoria. Súčasťou tretej etapy bude aj románske predhradie, a tam zachované objekty torzálnej architektúry a románska vstupná brána.

Spišský hrad Čítajte aj Spišský hrad čaká veľká rekonštrukcia

Okrem rozsiahlej rekonštrukcie Románskeho paláca a západných palácov, ktorá odštartovala v júni, SNM Spišské múzeum v Levoči realizovalo v tomto roku aj menšie úpravy a sanačné práce. Tie podľa riaditeľky múzea Márie Novotnej viditeľne zlepšili stav architektúry a exteriérových priestorov hradu. Pred letnou sezónou sme na vlastné náklady urobili archeologický výskum a následne sa realizoval štetovaný chodník v románskom predhradí. Došlo tiež k sanácii rozpadávajúceho sa muriva, tzv. Jiskrovej pevnosti na dolnom nádvorí, a ukončili sme aj konzervovanie hlavnej vstupnej brány hradu," priblížila riaditeľka. Náklady na tieto práce vo výške viac ako 240.000 eur financovalo múzeum z vlastných zdrojov.

Nevyhnutnú rekonštrukciu na Spišskom hrade... Foto: TASR/Maroš Černý
Spišský hrad - románsky palác Nevyhnutnú rekonštrukciu na Spišskom hrade potrebuje najmä románsky palác.

Okrem toho zabezpečilo aj pravidelné monitorovanie statiky hradnej architektúry. Celý hrad architektka Magdaléna Janovská, ktorá je autorkou projektovej dokumentácie a štúdie realizovateľnosti, múdro rozdelila na začiatku na objekty. Na základe toho súčasťou terajšej rekonštrukcie je Románsky palác, západné paláce a časť horného nádvoria, doplnila Novotná s tým, že práce v rámci druhej etapy potrvajú približne do septembra roku 2024.

Spišský hrad, výlet Čítajte aj Spišský hrad sa zazelená na počesť sv. Patrika

Prvú etapu rekonštrukcie, ktorej cieľom bola kompletizácia a realizácia rozvodov inžinierskych sietí na hornom nádvorí, SNM úspešne ukončilo ešte vlani. Súčasťou prác bolo reštaurovanie kapitánskeho domu, tzv. Thurzovskej renesančnej brány a sanácia hradného brala pod západnými palácmi. Prvá etapa si vyžiadala približne milión eur, v prípade druhej fázy obnovy je v pláne preinvestovať dohromady takmer 4,8 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúrna pamiatka #Spišský hrad