Ministerstvo plánuje na obnovu pamiatok prerozdeliť viac ako 12 miliónov eur

Výzva pre program Obnovme si svoj dom na rok 2022 je otvorená od 25. novembra do 31. decembra.

30.11.2021 17:40
MK SR, ministerstvo kultury Foto: ,
Ministerstvo kultúry.
debata

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) plánuje cez program Obnovme si svoj dom na rok 2022 prerozdeliť viac ako 12 miliónov eur. Šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) o tom informovala na včerajšom tlačovom brífingu.

Riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu Zuzana Kochánková doplnila, že výzva je otvorená od 25. novembra do 31. decembra. Žiadosť je možné poslať kompletne elektronicky. Oprávnenými žiadateľmi sú fyzické aj právnické osoby, neziskové organizácie, cirkvi či samosprávy.

Kochánková konštatovala, že prioritami budú tento rok obnova krovov, strešných prvkov a striech, podpora tradičných stavebných technológií a umelecko-remeselných prác a obnova kaštieľov. Rezort v rámci nej otvára štyri podprogramy.

Na obnovu kultúrnych pamiatok je alokovaných päť miliónov eur, na obnovu pamiatok v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva 1,6 milióna eur, na aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu ide 270-tisíc eur a na obnovu historických parkov a architektonických areálov v kritickom stavebnom stave má ísť milión eur.

V budúcom roku rezort ešte otvorí podprogram komplexnej obnovy pamiatok s prioritou ochrany a obnovy, na ktorý vyčlení štyri milióny eur.

„Jedným z nástrojov záchrany kultúrnych pamiatok je dotačný program na ministerstve kultúry Obnovme si svoj dom, ktorý funguje od roku 2004 a prostredníctvom neho sa dokázalo zachrániť približne 5 542 pamiatok v celkovej sume 98 miliónov eur,“ priblížila Milanová.

Podotkla, že po minulé roky bolo na program vyčlenených priemerne 5,5 milióna eur a posledné štyri roky na program ide 12 miliónov, ktoré dokážu podporiť zhruba 500 pamiatok. Dodala, že Pamiatkový úrad SR eviduje na Slovensku desaťtisíc nehnuteľných kultúrnych pamiatok a približne 16-tisíc hnuteľných. Pri pamiatkách sa odhaduje investičný dlh 5,5 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #kultúrne pamiatky #Natália Milanová