Výstavu v Spišskom múzeu obohatí Čierna krásnohorská madona

Dielo Jána Szilassyho, tzv. Čierna krásnohorská madona, obohatí výstavu In nomine civitatis Leutscha v Slovenskom národnom múzeu (SNM)- Spišskom múzeu v Levoči. Patrí do zbierkového fondu hradu Krásna hôrka a prvýkrát ho bude môcť verejnosť vidieť po reštaurovaní práve na Spiši.

02.12.2021 11:00
Spišské múzeum, Provinčný dom Foto: ,
Sídlo Spišského múzea.
debata

Od požiaru hradu Krásna Hôrka v roku 2012 sa priebežne odborne ošetrujú zbierkové predmety z jeho fondu. „Každému artefaktu venujeme mimoriadnu pozornosť, pretože v novej expozícii obnoveného hradu budú vystavené len zreštaurované a odborne ošetrené exponáty,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Rukami odborných pracovníkov tak prejde každý jeden predmet z takmer štvortisícového fondu vrátane spomínaného obrazu. Dielo môže verejnosť poznať z oltára barokovo-klasicistickej kaplnky hradu Krásna Hôrka, zasvätenej Narodeniu Panny Márie. Obraz svoje miesto neopustil dlhé roky a až do nedávnej minulosti nebol podrobený žiadnemu výskumu ani odbornému ošetreniu.

Výstava - Pálffyovci Čítajte viac V SNM otvorili výstavu o Pálffyovcoch a Márii Terézii

„Po požiari hradu ho previezli do depozitára v areáli nášho múzea, našťastie ho oheň nepoškodil. Jeho základ tvorí olej na plátne, ktoré je zdobené kovovými časťami, polodrahokamami a emailami. Umiestnený je v ozdobnej drevenej skrinke so sklom,“ dodala Krajčiová s tým, že práce na obraze sa začali v novembri minulého roka a financovali ich z daru občianskeho združenia The Race.

Po rozobratí diela na zadnej strane kovových ozdôb objavili signatúru Jána Szilassyho a vročenie 1743. Objav tohto významného levočského zlatníka, ktorý sa pokladá za najznámejšieho a najplodnejšieho vo svojom odbore na území Slovenska, teší podľa Krajčiovej odborných pracovníkov múzea.

„Zároveň potvrdzuje význam a unikátnosť pozostalosti členov rodu Andrássyovcov a zvyšuje prestíž SNM,“ zdôraznila.

Obraz, ktorý obohatí výstavu v Spišskom múzeu, presunuli do Levoče v stredu. „V priebehu tohto týždňa dôjde k inštalácii expozície. Je venovaná osobnostiam mesta, ktoré tu pôsobili od prvej polovice 15. po 19. storočie a v jeho histórii zanechali výraznú stopu. Zatiaľ nie je jasné, či výstavu sprístupníme naživo alebo online. Všetko závisí od protipandemických opatrení,“ dodala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Krásna Hôrka #Slovenské národné múzeum - Múzeum v Betliari #Spišské múzeum