Aj umelci zohľadňujú ekológiu

Viete, že aj umelý vianočný stromček môže voňať ako z lesa a pritom lesu neškodí? A ešte je aj dizajnérskym kúskom, ktorý vystavuje Národná galéria. Na výstave v Zičiho paláci nazvanej Sorry, we are trying. Biomaterials in Practice (Prepáčte, snažíme sa. Biomateriály v praxi) nájdete diela prepájajúce technológiu, dizajn a umenie. Nové kolekcie váz a stolíkov z inovatívnych materiálov dokazujú, že nie všetko funkčné musí byť vyrobené z ropy.

17.12.2021 10:00
debata
Vianočný stromček z amteriálov priateľských... Foto: Juraj Starovecky
JS D1A4985 Vianočný stromček z amteriálov priateľských voči prírode.

Dizajnéri z Amsterdamu, Viedne, Berlína, Londýna, Benátok či Bratislavy pracujú s riasami, ovocným odpadom, banánovou vlákninou, celulózou, mycéliom či bioplastmi na rastlinnej báze a vyrábajú z nich vysokokvalitné materiály a predmety každodennej potreby. Staromestská Galéria Zichy sa tak premenila na štýlový, futuristický koncept obchodu s bio materiálmi, ktorý ukazuje módne kúsky spolu s inovatívnymi materiálmi a výskumným laboratóriom.

Kurátorkami výstavy sú produktová dizajnérka Vlasta Kubušová (Bratislava) a módna dizajnérka Verena Michels (Berlín).

Počas festivalu Bratislava Design Week 2021 už predstavili BREAZEA – 3D tlačený modulárny systém, inak povedané, špeciálny vianočný stromček, ktorý momentálne zdobí priestory Slovenskej národnej galérie. Na diele Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála spolupracovalo nemecké architektonické štúdio Office MMK a autori ho uviedli tento rok na Vienna Biennale v MAKU.

Vlasta Kubušová a Miroslav Král sú autormi... Foto: crafting plastics! studio (cp!s)
CP 2021 portret vyber 9 Vlasta Kubušová a Miroslav Král sú autormi umeleckého objektu symbolizujúceho vianočný stromček.

Vlasta Kubušová a Miroslav Král tvoria bratislavsko – berlínske dizajnové a materiálové štúdio crafting plastics! studio (cp!s). Pracujú predovšetkým s novými udržateľnými materiálmi a hľadajú nové druhy plastov, ktoré sa dajú celkovo rozložiť v pôde. Ich vianočný stromček je postavený na vývoji aroma-aktívnych biopolymérnych materiálov.

Vzhľadom na súčasné opatrenia bude výstava nainštalovaná do 8. 1. a počas trvania lockdownu prezentovaná on-line prostredníctvom webovej stránky biomaterialsin­practice.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zičiho palác #bioplasty #Bratislava Design Week