Maliarka Frida Kahlo žila búrlivo. V New Yorku aj v Paríži

Slovenský výtvarník Luka Brase nedávno ilustroval českú knihu Frida nespoutaná o mexickej umelkyni Fride Kahlo. Aké je pre výtvarníka kresliť inú výtvarníčku?

20.12.2021 17:00
debata
Obálka knihy Frida nespoutaná Foto: GRADA
Frida nespoutana Obálka knihy Frida nespoutaná

"Frida Kahlo patrí k mojim najobľúbenejším, bola naozaj nespútaná a autentická. Pravdivá, súčasná a priama k sebe samej. Pamätám si na jej veľkú výstavu pred mnohými rokmi vo Viedni, bol to pre mňa zážitok na celý život. Čítal som v jej obrazoch všetky príbehy a mal som pocit, akoby sme sa poznali,“ vyznáva sa Brase.

Frida Kahlo - Diego a ja Čítajte viac Frida Kahlo porazila manžela. Slávou aj cenou

Keď dostal z českého vydavateľstva Grada ponuku ilustrovať obálku ku knihe o živote tejto výnimočnej umelkyne, ako prvý sa mu vraj vybavil jej obraz Čo mi dala voda – plný príbehov vo vani. "Úžasný nápad a vyvážená kompozícia. Odraz prstov a katastrofické scenáre – Frida bola majsterka pri práci s emóciami,“ dodáva.

Kniha zachytáva obdobie, počas ktorého Frida Kahlo navštívila New York a Paríž, kde vystavovala.

Luka Brase je známy tým, že rád cestuje a obe mestá majú preňho silnú energiu. V New Yorku si obľúbil China Town v prepojení s Little Italy, tieto miesta plné života a farieb obľubovala aj Frida. Celá tvorba Luku Braseho je ako záznam z jeho ciest a zážitkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Frida Kahlo