Ako sa nám žilo v rímskej dobe?

V Rytierskej sále Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade sa koná archeologicko-historická výstava s názvom Rimania a Slovensko. Prezentuje takmer 250 rôznych predmetov vrátane mincí či vzácnych predmetov z tzv. kniežacích hrobov.

21.12.2021 07:00
vystava Rimania SNM Foto:
Inventár kniežacieho hrobu Zohor 5 s unikátnym zlatým náramkom.
debata

Ide o dejiny územia Slovenska v 1. až 4. storočí, keď sa nachádzalo v susedstve Rímskej ríše – z malej časti bolo dokonca jej priamou súčasťou. Záujemcovia ju môžu navštíviť v režime OP (očkovaní a tí, čo prekonali covid).

Na Slovensku sa v tomto období stretávali dve odlišné kultúry – rímska a germánska, a zároveň išlo o pole významných politických udalostí, ako napríklad markomanských vojen. Zaujímavosťou je, že v tomto čase o našom území písali aj rôzni antickí autori.

Rimania a Slovensko

Z výstavy Rimania a Slovensko

Fotogaléria
Slonovinová pyxida z Čiernych Kľačian zo 4....
Busta cisára Caracallu.
+2Model rímskej stavby z bratislavskej Dúbravky a...

Výstava vznikla pri príležitosti 2¤000. výročia Vanniovho kráľovstva a úspešnej nominácie slovenských lokalít do Zoznamu UNESCO v rámci zápisu Dunajská Limes – západná časť. Nachádza sa na nej takmer 250 rôznych predmetov vrátane mincí či vzácnych predmetov z tzv. kniežacích hrobov. Artefakty dodalo šestnásť domácich a zahraničných inštitúcií, ktorých výsledky výskumov rímskej doby na Slovensku priniesli poznatky v medzinárodnom kontexte. Výtvarno-priestorové riešenie v netradičnom poňatí predstavuje presun Rimanov naprieč územím a ich príchod na stredný Dunaj.

S Čítajte viac Kúsok antiky máme aj na Slovensku. Je pamiatkou UNESCO

Výstava je členená na päť okruhov: Slovensko v susedstve Rímskej ríše, Život v provincii Panónia na príklade Gerulaty a jej zázemia, Devín v rímskej dobe, Susedia Germáni a Epilóg na hranici s prezentáciou dejín výskumu rímskej doby v minulosti.

Na zrealizovaní výstavy sa podieľal autorský kolektív pracovníkov Slovenského národného múzea – Historického múzea a Archeologického múzea, Archeologického ústavu SAV, Múzea mesta Bratislavy, Podunajského múzea v Komárne a Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

K výstave vyšla interaktívna knižka pre deti,... Foto: Juraj Kucharík, SNM - Historické múzeum
vystava Rimania SNM K výstave vyšla interaktívna knižka pre deti, aktuálne v tlači je odborný 340 stranový katalóg.

V júni vyšla k výstave interaktívna kniha pre žiakov. Usporiadatelia pripravujú odborný slovensko-anglický katalóg, ktorý by mali vydať ešte tento rok. Výstava Rimania a Slovensko potrvá do 30. júna 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNM - HIstorické múzeum