Malý betlehem zo Slovenska vystavujú vo Vatikáne

Viac ako 20 postavičiek vyrezaných z lipového dreva tvorí betlehem slovenskej rezbárky Jany Majerskej, ktorý v týchto dňoch vystavujú spolu s ďalšími 125 betlehemami z celého sveta vo Vatikáne.

21.12.2021 15:03
betlehem Majerská Vatikán výstava Foto: ,
Viac ako 20 postavičiek vyrezaných z lipového dreva tvorí betlehem slovenskej rezbárky Jany Majerskej, ktorý vystavujú s betlehemami z celého sveta vo Vatikáne.
debata (1)

Priestorový betlehem remeselníčky z Bukoviny pri Novej Bani si už niekoľko mesiacov pred tým vyhliadla kurátorka, ktorá na výstavu vyberá betlehemy zo Slovenska. Je to už tretí rok za sebou, čo si môj betlehem na túto výstavu vybrala pani Marákyová na Dňoch majstrov ÚĽUV-u v Bratislave, hovorí Majerská.

Pri tvorbe toho najnovšieho sa autorka inšpirovala Martinom Benkom. Páčilo sa mi, ako má v betleheme, ktorý sám vytvoril, veľa zvierat. Keďže bývam na dedine, je mi to veľmi blízke. Okrem tradičných postáv je tam teda aj prasiatko, koza, kravička, somárik, ale tiež psík a mačička, sliepka s kuriatkami, zajačik, ovečky a koník, vymenúva rezbárka. Sú tam aj deti, ktoré, myslím si, k betlehemu patria, dodala.

Rezbárka Jana Majerská v dielni v obci Bukovina... Foto: TASR, Jozef Poliak
Jana Majerská rezbárka Rezbárka Jana Majerská v dielni v obci Bukovina pri Novej Bani.

Lipovému betlehemu Majerskej vo Vatikáne dominuje červená farba. Rovnaký, ale v modrej farbe, je súčasťou jej dielne. Po skončení výstavy vo Vatikáne skončí zrejme v rukách nejakého miestneho zberateľa, podotkla.

ladovy dom, Vysoke Tatry Čítajte aj Na Tatranský ľadový dóm potrebovali pripraviť 225 ton ľadu

Majerská pochádza z rodiny, kde práca s drevom bola súčasťou každodenného života. Otec bol známy miestny rezbár a vyrábal drevené a maľované artefakty aj do tamojších kostolov. Ja vyrezávam už od svojich piatich rokov. Už na základnej škole som dokázala vyrobiť črpáky, dokonca niektoré boli aj na súťažiach v konkurencii dospelých rezbárov, spomína.

Priestorový betlehem remeselníčky Jany... Foto: TASR, Jozef Poliak
betlehem Majerská Priestorový betlehem remeselníčky Jany Majerskej z Bukoviny pri Novej Bani. Ten, ktorý je vystavený vo Vatikáne, je v červenej farbe.

Neskôr sa našla vo výrobe a zdobení menších predmetov, osvojila si vzory známych kyjatických hračiek, ich tvar si však prispôsobila, pričom vznikli skutočné originály. Potom pribudli aj malé betlehemy. Tých som vyrobila už viac ako tisíc, pripomenula.

SR Bratislava Vianoce medovníky pečenie sviatky BAX Čítajte aj Medovníky sa v minulosti nevykrajovali, ale vtláčali do foriem

Aj keď sa rezbárstvu venuje desaťročia, hovorí, že jej tvorba sa stále mení a vyvíja. Aj betlehemy, ktoré putovali na výstavy do Vatikánu, boli vždy iné, dodáva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Betlehem