Historické múzeum otvára priestory na Bratislavskom hrade

Historické múzeum SNM otvára v pondelok svoje výstavné priestory na Bratislavskom hrade. Návštevníkom ponúka možnosť pozrieť si deväť výstav a expozícií na štyroch podlažiach hradu.

27.12.2021 13:00
Bratislavský hrad Foto:
Výstavné priestory na Bratislavskom hrade sú opäť otvorené pre návštevníkov.
debata

Informovala o tom Andrea Litváková z oddelenia komuníkácie a vzdelávania SNM – Historické múzeum. Ako upozornila, najväčším lákadlom je archeologicky-historická výstava Rimania a Slovensko, projekt 12 spoluautorov z rôznych inštitúcií, ktorí sa pokúsili zmapovať dejiny územia Slovenska v 1. až 4. storočí.

„Výstava zdôrazňuje význam rímskej doby na našom území, ktorá, ako priestor na hranici, bola pozoruhodným stretom dvoch odlišných kultúr – rímskej a germánskej,“ poznamenala Litváková k výstave, na ktorej kolektív autorov približuje rímske príbehy prostredníctvom 250 predmetov zo 16 domácich i zahraničných inštitúcií.

vystava Rimania SNM Čítajte viac Ako sa nám žilo v rímskej dobe?

Mnohé z nich sú raritné a niektoré vystavujú vôbec po prvý raz. Výstava v honosných priestoroch Rytierskej siene Bratislavského hradu, ktorú nemohli sprístupniť v pôvodnom termíne od 3. decembra v dôsledku protipandemických opatrení, zaujme aj netradičným výtvarno-priestorovým riešením.

Rodiny s deťmi môžu počas vianočných prázdnin prilákať aj Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Táto výstava je na druhom poschodí hradného paláca.

V poradí 28. ročník BIB ponúka možnosť pozrieť si 2 500 ilustrácií od 379 autorov zo 42 krajín a následne si na konci výstavy prelistovať originály 487 kníh s vystavenými ilustráciami. Ako ďalej informuje SNM, výstavu predĺžili do 28. februára 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #múzeum #Slovenské národné múzeum #SNM - HIstorické múzeum