Čokoládový a cukrovinkársky priemysel patril medzi najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu v niekdajšom Československu. Vďaka dlhej tradícii, ktorá sa začala budovať už od polovice 19. storočia, postupným zakladaním viacerých tovární na výrobu čokolády v rakúsko-uhorskej monarchii, mal už v období po konci prvej svetovej vojny nálepku tradičnej továrenskej výroby. Po roku 1920 nastal veľký rozmach v zakladaní nových tovární na čokoládu a cukrovinky. Postupom času sa ich počet vyšplhal na 180 menších či väčších tovární na výrobu čokolády a cukroviniek, ktoré zamestnávali okolo 20 000 zamestnancov, uvádza Horehronské múzeum.
Čítajte aj Výstava v kaštieli približuje Vianoce v 19. storočíNávštevníci výstavy sa okrem tradičných výrobcov čokolády na území bývalého Československa dozvedia aj to, že okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i výroba čokolády remeselne, drobnými cukrármi.
Remeselné čokolády a cukrovinky boli populárne a trh s nimi veľmi rozmanitý. Niektorí cukrári boli známi nielen v našej krajine, ale i v zahraničí, dodáva breznianske múzeum, ktoré výstavu pripravilo spoločne s Múzeom obchodu Bratislava.