Členovia mediálneho výboru NR SR kriticky hodnotia manažment Ministerstva kultúry

Nedostatočná aktivita i zlá komunikácia sú výčitky, ktoré smerom k pôsobeniu rezortu kultúry v roku 2021 vyslovil člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS).

29.12.2021 15:18
ministerstvo kultúry, Foto: ,
Ministerstvo kultúry.
debata

Jeho kolegyňa v parlamentnom výbore Ľubica Laššáková (nezaradená, členka mimoparlamentného Hlasu-SD) si priamo myslí, že ministerka Natália Milanová (OĽANO) pokračuje v trende neprofesionálneho riadenia rezortu. V koncoročnom hodnotení pre TASR obaja poslanci našli i pozitíva v činnosti Milanovej manažmentu Foltin vyzdvihuje mediálnu legislatívu, Laššáková hodnotí zlepšenie v oblasti dotačných výziev.

„Bohužiaľ, musím konštatovať, že ministerstvo kultúry na čele s ministerkou Natáliou Milanovou bolo tento rok pre mňa absolútne neviditeľné,“ priznal vo svojom hodnotení koaličný poslanec.

„Netýka sa to len nedostatočnej pomoci pre kultúrnu obec a umelcov, ktorí trpeli zatvorenými divadlami a galériami alebo zrušenými koncertmi, ale aj toho, že rezort musel až na upozornenia často žiadať o dodatočnú úpravu opatrení v prospech kultúry príkladom je nedávny zmätok v otázke, či môžu alebo nemôžu byť otvorené knižnice a múzeá,“ dodal Foltin.

Rezortu takisto vyčíta zmätočnú komunikáciu v prípade zámeru zrušiť povinné kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách. „Ministerstvo tento svoj krok nevedelo vysvetliť ani na mediálnom výbore v parlamente,“ upozornil.

Za pozitíva považuje legislatívne kroky v podobe predloženej novely autorského zákona a zákona o mediálnych službách, kompletne rekodifikujúceho a reagujúceho na aktuálne podmienky v oblasti vysielania a retransmisie. „Očakávam, že ministerstvo kultúry bude v budúcom roku oveľa aktívnejšie aj v snahe bojovať proti konšpiračným médiám a šíreniu hoaxov,“ dodal Foltin.

Bývalá ministerka kultúry Laššáková kritizuje Milanovej „(ne)systém“ prijímania rozhodnutí. „Niesli sa v duchu pokus omyl a často ohrozovali svojimi dosahmi slovenskú kultúru a ľudí pracujúcich v nej,“ mieni členka parlamentného mediálneho výboru.

Milanovej vyčíta, že do národného plánu obnovy na rozdiel od svojich kolegov v iných štátoch nedokázala presadiť relevantnú alokáciu priamo určenú pre kultúru. Poukazuje tiež na rozpor s deklarovanými predvolebnými sľubmi o transparentnosti a realitou v podobe Milanovej krokov v procese výberu a menovania nového riaditeľa Divadla Nová scéna.

„A ako jediná ministerka kultúry deštruovala postavenie ikonického miesta Slovákov Múzea SNP a cieľavedome oslabovala postavenie národnej ustanovizne slovenského národa Matice slovenskej,“ dodala Laššáková, ktorá svojej nástupkyni udeľuje ďalšie čierne body za snahu o zrušenie povinného podielu pre slovenské pesničky a tiež za ostatnú legislatívnu zmenu, týkajúcu sa presunu alokácií určených pre obnovu pamiatok. Úprava podľa Laššákovej ohrozuje slovenské lokality UNESCO.

Reputáciu v Laššákovej očiach si Milanová čiastočne napravuje aktivitou v dotačnej pomoci pandémiou postihnutej kultúre. „Snaha však nestačí, keď chýba podpora vlády a rozhodnutia produkujú v slovenskej kultúrnej obci skôr chaos a nervozitu,“ upozornila Laššáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová #Ľubica Laššáková #Roman Foltin #Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá