Poslanci Miroslav Kollár a Dušan Jarjabek hodnotia Ministerstvo kultúry kriticky

Hodnotenie Ministerstva kultúry (MK) SR bude až do konca volebného obdobia určovať primárne optika schopnosti ministerstva pomôcť kultúrnemu sektoru prežiť chaotické pandemické opatrenia a priniesť do fungovania rezortu systémovú inštitucionálnu zmenu.V hodnotení tohtoročného pôsobenia MK na to upozornil nezaradený poslanec Národnej rady SR a bývalý podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Miroslav Kollár.

30.12.2021 15:00
Miroslav Kollár / Spolu / Foto:
Bývalý podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Miroslav Kollár.
debata

Dodáva zároveň, že ani v jednom zo spomínaných kritérií „nepredviedol rezort bohvieaký výkon“. Ešte tvrdší je v kritike ministerstva kultúry podpredseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý si myslí, že „pri rezorte možno pozitívne hodnotiť snáď len to, že ho ešte nikto nezrušil“.

Podľa Kollára i v dôsledku všeobecne chaotického manažmentu pandémie na centrálnej úrovni prichádzali opatrenia zo strany rezortu neskoro, manažmentu vyčíta i submisívny postoj v prípade presunu Múzea SNP do zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany. „MK si mohlo namiesto rezignácie bez boja radšej vyskúšať pilotný projekt nového fungovania kultúrnej inštitúcie tohto typu a urobiť z múzea neziskovú organizáciu pokojne aj s dvomi zriaďovateľmi,“ mieni Kollár.

Vo svojom hodnotení poukazuje Kollár na to, že vo viacerých oblastiach činnosti zatieňujú pozitívne kroky ministerstva nevydarené rozhodnutia. „Ak môžem pochváliť ministerstvo za snahu dobehnúť legislatívne resty v oblasti transpozície európskej smernice v mediálnej legislatíve, na druhej strane si treba pripomenúť, ako stačí jedna tlačovka ministra financií, napríklad ku kvótam slovenskej hudby v rádiách, a ministerka kultúry zrazí opätky,“ uvádza Kollár.

„Rovnako na jednej strane možno pozitívne hodnotiť ambíciu odstraňovať historický dlh v obnove kultúrneho dedičstva aj s využitím európskych zdrojov, na druhej strane je tu fatálne zlyhanie ministerstva pri zostavovaní štruktúry priorít pre plán obnovy, odkiaľ kultúra komplet vypadla,“ dodal poslanec.

Vyslovene kriticky hodnotí stagnáciu v prípade snáh o legislatívnu úpravu zákona o RTVS i politicky motivovanú personálnu zmenu na poste štátnej tajomníčky.

Podpredseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) si myslí, že na vedení rezortu sa podpisuje nedostatočná znalosť slovenskej kultúry a jej prostredia. Z tejto neskúsenosti podľa Jarjabka vyplýva nielen nesystémovosť riadenia, ale aj absencia akýchkoľvek ambícií do budúcnosti. „Chýba akákoľvek vízia, ako nastaviť rozvoj kultúry v postcovidovom období,“ upozorňuje Jarjabek.

Ministerstvo pod vedením Milanovej kritizuje aj za vlažný postoj k vytváraniu podmienok pre pôvodnú slovenskú tvorbu. Kredit stráca rezort v jeho očiach aj tým, ako komunikuje s aktérmi v kultúre a umení, napríklad pri príprave mediálnych zákonov.

„Ak napríklad prejde zákon o mediálnych službách v navrhovanom znení, je to ohrozenie verejnoprávneho vysielania a duálneho systému,“ vyhlásil opozičný poslanec. Novela autorského zákona zasa podľa neho prezrádza, že so zástupcami autorov rezort pri príprave legislatívy diskutoval len formálne.

Riadenie ministerstva vníma ako reálny odraz vzťahu, ktorý má vládna garnitúra ku kultúre. Výsledkom je tak podľa neho i samotná atmosféra, ktorá tento sektor v súčasnosti sprevádza. „Panuje veľká nespokojnosť, no zároveň aj strach otvorene túto nespokojnosť prejaviť,“ uviedol Jarjabek.

debata chyba