Botticelliho obraz ukrýva nedokončenú maľbu

Taliansky maliar Sandro Botticelli je dnes považovaný za jedného z vrcholných predstaviteľov výtvarného umenia v období renesancie. Jeho obrazy zdobili predovšetkým mytologické a náboženské motívy. Pred pár dňami sa ukázalo, že jeho Muž smútku (The Man of Sorrows) skrýva pod jednotlivými vrstvami farby rozpracované a Botticellim nikdy nedokončené dielo.

14.01.2022 11:00
debata
Obraz Sandra Botticelliho Muž smútku pochádza z... Foto: Sotheby’s
botticelli Obraz Sandra Botticelliho Muž smútku pochádza z neskoršieho obdobia jeho života.

Obraz Muž smútku, ktorý zobrazuje vzkrieseného Ježiša Krista, vydražia 27. januára v aukčnom dome Sotheby’s New York, pričom minimálna cena obrazu je 40 miliónov dolárov. V decembri minulého roka vystavili dovtedy verejnosti neprístupné dielo v dubajskej pobočke Sotheby’s, nachádzajúcej sa v mestskej štvrti DIFC. Okrem toho vystavovali obraz aj v Hongkongu, Londýne a Los Angeles. Od roku 1963 bol Muž smútku v súkromnom vlastníctve. Jediná príležitosť pre bežnú verejnosť vidieť Botticelliho dielo sa naskytla na prelome rokov 2009–2010, keď bolo súčasťou monografickej výstavy v múzeu Stadel vo Frankfurte.

Art Auction Čítajte viac Botticelliho portrét mladíka s medailónom predali za 92 miliónov dolárov

V rámci technickej analýzy, ktorú aukčný dom vykonal kvôli nadchádzajúcej dražbe, odborníci odhalili pod pôvodnou maľbou iné, zrejme nedokončené dielo, zobrazujúce Madonu s dieťaťom. Na infračervených snímkach sú viditeľné obrysy hlavy, oka a obočia, záhyby plášťa s ozdobným lemovaním, časť rukáva a bacuľatá ruka dieťaťa. Zdá sa, že Botticelli nechcel plytvať panelom s nedokončenou maľbou, ktorý bol v renesančnom Taliansku vzácnou komoditou, a tak ho využil na namaľovanie nového obrazu. Snímky okrem toho ukázali aj úpravy, ktoré Botticelli na svojom diele uplatnil. Príkladom je zakrytie konca prsta rúchom či posunutie rany v Kristovom boku.

Minulý rok sa podarilo predať iné Botticelliho dielo s názvom Portrét mladého muža držiaceho medailón za rekordnú sumu 92 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sotheby's #Sandro Botticelli