Výstava ukazuje, ako sa kedysi žilo poštárom

Pracovať ako poštár bolo náročné povolanie. Čo to v praxi znamenalo, približuje výstava Pošta a poštár: Eugen Zental v poštových službách 1906 - 1948, ktorú si možno pozrieť v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici. Expozíciu síce sprístupnili už koncom minulého roka, no pre lockdown bola dlho zatvorená, a tak ju predĺžili až do 10. februára.

26.01.2022 15:38
Výstava Foto:
Návštevník výstavy získa predstavu, ako to v 30. až 40. rokoch vyzeralo na poštovom úrade.
debata

Eugen (Jenö) Zental bol poštárom – či lepšie povedané poštovým úradníkom – celých 42 rokov. „V poštových službách zažil tri rôzne politické režimy – cisársku rakúsko-uhorskú monarchiu, demokratické Československo aj vojnovú Slovenskú republiku,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Zental prišiel na svet v roku 1888 v Plevníku (v dnešnom okrese Považská Bystrica). Pochádzal zo zemianskeho rodu a podľa zachovaných prameňov začal pre poštu pracovať ešte v čase panovania cisára Františka Jozefa I. Po vypuknutí prvej svetovej vojny ho ako poštového zamestnanca zaradili do c. a k. Telegrafického zboru rakúsko-uhorskej armády.

Po vojne jeho kariéra pokračovala cez rôzne úradnícke pozície ako poštový akcesista, poštový adjunkt, vrchný poštový adjunkt, poštový asistent až po prednostu poštového a telegrafného úradu v Púchove, kde zotrval takmer celý pracovný život.

Pôsobenie Zentala na pošte sprostredkovávajú návštevníkom výstavy rôzne písomné dokumenty ako úradné listy, vymenúvacie dekréty či osvedčenia o vykonaní odborných skúšok. Pozrieť si možno aj niektoré jeho osobné veci ako listový papier a obálku s natlačenou hlavičkou, vizitku, poštársku ceruzku, spony na spisy alebo preukaz Spolku slovenských poštárov.

„Výstavu dopĺňajú vzácne fotografie ukazujúce Eugena Zentala so spolupracovníkmi a ďalší obrazový materiál približujúci pohľady na budovu poštového a telegrafného úradu v Púchove. Unikátny je záber, ktorý ho zachytáva na prechádzke so psom,“ zhrnula Dorčáková.

Medzi vystavovanými exponátmi dominuje najmä úradnícky stôl amerického typu z 30. rokov minulého storočia, aký sa vtedy používal na poštových úradoch. Vďaka predmetom, ktoré sú na stole rozmiestnené autenticky, získa návštevník predstavu, ako to v období 30. až 40. rokov mohlo vyzerať na poštovom úrade. Tento obraz dokresľuje dobová stolná lampa, telefón, úradné pečiatky, písacie potreby a ďalšia výbava.

Súčasťou výstavy sú tiež zbierkové predmety... Foto: Poštové múzeum
Výstava Súčasťou výstavy sú tiež zbierkové predmety Poštového múzea, ktoré ukazujú život poštára v prvej polovici 20. storočia.

Súčasťou výstavy sú tiež zbierkové predmety Poštového múzea, ktoré ukazujú život poštára v prvej polovici 20. storočia. Vidno tu napríklad poštársku čiapku francúzskeho vzoru, starý nástenný telefón či znak Československej pošty, ktorý sa používal na jej dopravných prostriedkoch. Je tu aj pôvodne rakúska poštová schránka premaľovaná po roku 1918 do farieb novovzniknutej Československej republiky, model poštového voza, ktorý prevážal listy a balíky, alebo súbor listových váh rôzneho typu.

Podľa Dorčákovej bol Zental poštovým úradníkom, ktorý si dlhé roky plnil svoje náročné pracovné povinnosti. Keď zamestnanci Poštového múzea získali rozsiahlejšiu zbierku predmetov z jeho pracovného života a spracovali ich, zamysleli sa nad tým, ako ich využiť.

„Výsledkom je výstava, ktorá má ambíciu vzdať hold tisícom ďalších poštových zamestnancov, ktorí celé storočia vytvárali a aj v súčasnosti tvoria históriu pošty na území Slovenska, a to práve prostredníctvom životného príbehu Eugena Zentala,“ vysvetlila hovorkyňa.

Záujemcovia môžu expozíciu navštíviť v pracovných dňoch od 8. do 15.30 h v priestoroch Poštového múzea na Partizánskej ceste v Banskej Bystrici. Vstup je možný len s respirátorom, v režime OP (očkovaní, prekonali covid).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #pošta #poštár #Eugen Zental