Slovanská epopeja Alfonsa Muchu by mala byť najmenej štvrťstoročie v pražskom paláci Savarin

Pražský magistrát schválil dohodu medzi hlavným mestom ČR, Nadáciou Mucha a spoločnosťou Welwyn o umiestnení monumentálneho výtvarného diela Slovanská epopeja od Alfonsa Muchu na 25 rokov s päťročnou opciou do paláca Savarin.

02.02.2022 15:00
Slovanská epopeja Foto:
Slovanská epopeja na zámku v Moravskom Krumlove.
debata

Mal by sa tým ukončiť spor s jedným z dedičov Johnom Muchom. V paláci bude miesto aj na vystavenie rodinnej zbierky, informovala v pondelok televízia ČT24.

Cyklus 20 veľkorozmerných plátien tvoril Alfons Mucha 18 rokov – od roku 1910. Od vlaňajška plátna na päť rokov zapožičali do mesta Moravský Krumlov, kde ich v minulosti už vystavovali.

Po dlhoročných sporoch teraz Praha navrhla dohodu s Nadáciou Mucha a spoločnosťou Welwyn o umiestnení Epopeje do paláca Savarin na Václavskom námestí. Doba trvania nájmu by mala byť 25 rokov, pričom české hlavné mesto bude mať opciu na jeho predĺženie raz o päť rokov, a to za rovnakých podmienok, ak sa mesto a developer nedohodnú inak.

Podľa znenia dohody spoločnosť Welwyn dokončí budovanie stálej expozície do štyroch rokov od získania právoplatného rozhodnutia o umiestnení stavby paláca Savarin. Územné rozhodnutie vydali v marci 2020, ale právoplatnosť zatiaľ nenadobudlo.

Alfons Mucha, poštová známka Čítajte viac Piata najkrajšia známka na svete je zo Slovenska

Dohoda by mala ukončiť spor medzi Johnom Muchom a hlavným mestom o vlastníctve plátien. V prípade podpisu dohody sa podľa jej znenia Mucha zaviaže do 30 dní uznať vlastnícke právo Prahy na plátna a stiahnuť svoje žaloby.

Praha sa naopak zaviaže, že obrazy nepremiestni inam ako do vlastných výstavných priestorov určených iba pre Epopeju, ako si to prial maliar Alfons Mucha. Súčasťou expozície bude aj priestor pre výstavu rodinnej zbierky. Žiadna z ostatných častí stálej expozície však nebude smieť tak z technického, ako ani z umeleckého pohľadu rušiť umelecký dojem z Epopeje.

Sála, kde veľdielo umiestnia, by podľa predmetného dokumentu mala mať šírku 23 metrov a dĺžku viac ako 60 metrov. Plátna by mali postaviť proti sebe; medzi nimi bude približne 15-metrový priestor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #obrazy #výtvarné umenie #umenie #maľby #Alfons Mucha