Galéria mesta Bratislavy v roku 2022 predstaví aj Svety Jindřicha Chalupeckého

Galéria mesta Bratislavy (GMB) vstúpila do novej sezóny s obidvoma palácmi otvorenými pre verejnosť. Na rok 2022 pripravuje bohatý výstavný plán, figuruje v ňom aj výstava o živote a diele Jindřicha Chalupeckého. Začiatok roka galéria venuje niektorým predĺženým výstavám, ktoré boli pre lockdown pre návštevníkov zatvorené.

04.02.2022 12:00
SR GMB výstava  Celok je menší ako súčet jeho... Foto: ,
Aktuálna výstava Celok je menší ako súčet jeho častí v priestoroch Galérie mesta Bratislava.
debata

Aktuálne si môžu pozrieť v Pálffyho paláci projekt Kde sú ženy?, prezentujúci grafické diela ženských autoriek od polovice 17. storočia do polovice 19. storočia. Dostupná je tiež výstava Latentné revolúcie s dielami troch fotografiek česko-slovenského priestoru – Miloty Havránkovej, Libuše Jarcovjákovej a Zuzany Pustaiovej. Ide o pilotný projekt novovzniknutej Nadácie Miloty Havránkovej, ktorá má každoročne iniciovať a podporovať podobne koncipovanú výstavu dvoch už etablovaných fotografov zo Slovenska a zahraničia, doplnenú o tvorbu mladého začínajúceho autora.

Mira Keratova Čítajte viac Unikátna výstava Petra Bartoša

V Mirbachovom paláci je až do 29. mája otvorená výstava Celok je menší ako súčet jeho častí, ktorá predstavuje tvorbu neoavantgardného umelca generácie 60. rokov 20. storočia Petra Bartoša.

Vo februári prinesie GMB dve novinky. Pripravuje otvorenie autorskej výstavy Milana Bočkaya a prezentáciu výsledkov reštaurovania rodinného portrétu prešpurských Scherzovcov.

Svety Jindřicha Chalupeckého je názov výstavného projektu o živote a diele teoretika, kritika, kurátora a esejistu, osobnosti českej kultúry. Výstavu, ktorá má poukázať na rolu, akú môže v spoločnosti zastávať teoretik a kurátor, „na jeho jedinečnú schopnosť prepájať rozličné osobnosti, miesta i oblasti záujmu“, GMB plánuje otvoriť koncom novembra v Mirbachovom paláci. Na výstave sa stretnú diela umelcov niekoľkých generácií, od klasikov českého a slovenského moderného umenia až po súčasných autorov. „Zvláštna výstavná sekcia priblíži Chalupeckého vzťahy k Slovensku a k slovenským umelcom,“ informuje galéria.

V sprievodnom programe ponúkne návštevníkom súbor prednášok, workshopov a samoobslužných ateliérov k výstavám pod názvom Umenie je veda. V roku 2022 bude hlavnou témou materiál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #výstava #Galéria mesta Bratislava