Kaštieľ Betliar pozýva na valentínsky večer s hudobným prekvapením

Ako sa usídlila láska v srdciach významných aristokratov, niekdajších obyvateľov kaštieľa? To je téma špeciálneho podujatia v betliarskom kaštieli nazvaného Z kontesy paňou domu. Špeciálny večer sa uskutoční 11. februára o 18. hodine.

05.02.2022 15:00
SNM Muzeum Betliar Z kontesy panou kastiela-2022 Foto:
SNM - Múzeum Betliar pripravilo pre návštevníkov špeciálne valentínske prehliadky.
debata

Počas predvalentínovského víkendu pracovníci SNM – Múzea Betliar pripravili prehliadky kaštieľa obohatené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov, ktoré sa odohrali najmä v 19. a 20. storočí. V piatok 11. februára pozýva kaštieľ v Betliari všetkých, no predovšetkým zaľúbených, na komentovanú prehliadku s názvom Pohľad zblízka – Z kontesy paňou kaštieľa, so začiatkom o 18. hodine.

„Spoločne s kurátormi múzea spoznáte príbeh lásky členov šľachtickej rodiny. Bližšie sa pozrieme práve na príbeh mladej pôvabnej a vzdelanej kontesy Eleonóry Kaunitzovej, ktorá sa stala manželkou grófa Gejzu I. Andrássyho, predposledného majiteľa kaštieľa, významného podnikateľa, cestovateľa, zberateľa, poľovníka a športovca,“ hovorí Judita Krajčiová, kultúrno-prapagačná manažérka SNM – Múzea Betliar.

kaštiel betliar Čítajte aj Múzeum Betliar hľadá sprievodcov a dozorcov na letnú sezónu

Ako to pri Pohľadoch zblízka býva, kurátori predstavia zaujímavé exponáty, ktoré súvisia s témou lásky, zásnub, svadby v aristokratických kruhoch a patrili medzi osobné predmety práve spomínaných majiteľov kaštieľa.

Kniha hodiniek Čítajte aj Kniha hodiniek z Betliara. Klenot, čo u nás nemá obdobu

„Počas večernej prehliadky budete mať jedinečnú príležitosť odfotografovať sa na historickej sedacej súprave z 19. storočia s kvetinovou a valentínskou dekoráciou. Tohto roku sme pre Vás pripravili prekvapenie v podobe valentínskeho koncertu. Romantické melódie na spríjemnenie večera na klavíri zahrá mladý talentovaný hudobník z Rožňavy Šimon Majerník,“ dodáva Krajčiová.

Prehliadka sa uskutoční v režime OP. Vstupné na podujatie je 10 €, z kapacitných dôvodov je potrebná rezervácia vopred. Špeciálne prehliadky kaštieľa Betliar doplnené o príbehy lásky členov rodu Andrássyovcov sa budú konať od 11. do 13. februára, denne od 9. do 15.30 hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Valentín #kaštieľ Betliar