Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne má 53 rokov

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne si v sobotu pripomenula 53. výročie svojho založenia. Po dvoch rokoch, keď musela podujatie pre pandémiu nového koronavírusu presunúť do online priestoru, mohla svoje "narodeniny" osláviť priamo s návštevníkmi. Pripravila pre nich komentované prehliadky i hry.

06.02.2022 10:00
Galéria M. A. Bazovského  Trenčín Foto: ,
Archívna snímka z Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne približuje tvorivé dielne,
debata

„Už tradične sme pripravili podujatie, ktoré je venované hlavne rodinám s deťmi. Môžu prísť, pozrieť si aktuálne výstavy, vyskúšať si rôzne tvorivé dielne a rôzne hravé aktivity,“ povedala pre TASR riaditeľka trenčianskej galérie Barbora Petríková.

Galéria podľa nej oslavuje 53. narodeniny a podujatie, v rámci ktorého si pripomína výročia, pripravila už po piaty raz. „Tešíme sa, že tento rok sme mohli návštevníkov privítať fyzicky, i keď s nejakými opatreniami, pretože posledné dva roky toto podujatie bolo online,“ podotkla.

SR GMB výstava  Celok je menší ako súčet jeho častí BAX Čítajte aj Galéria mesta Bratislavy v roku 2022 predstaví aj Svety Jindřicha Chalupeckého

Narodeninové podujatie navštívila i adeptka na umelkyňu Barbora spolu so svojím kamarátom. „Pôvodne sme mali ísť niekam von, no mám rada umenie a mamina mi poslala, že galéria má otvorené a je do nej voľný vstup, preto som si povedala, prečo nejsť,“ priblížila Barbora. Mladé dievča sa podľa svojich slov snaží dostať na strednú umeleckú školu, ide tak podľa nej o spojenie užitočného s príjemným.

„Súčasťou podujatia bude i uvedenie do života publikácie, ktorá je určená pre deti. Volá sa Hry s umením. Ide už o štvrté vydanie a bude venované tvorbe a dielu Miloša Alexandra Bazovského,“ dodala Petríková.

SNG Čítajte aj SNG začína pripravovať veľkolepé sťahovanie

Vznik trenčianskej kultúrnej inštitúcie sa datuje do roku 1969, teda rok po smrti Bazovského. Pozornosť upriamuje v prevažnej miere do oblasti budovania zbierkového fondu. Sústreďuje sa na výtvarné umenie 20. a 21. storočia, výtvarných umelcov trenčianskeho regiónu a v neposlednom rade aj na dielo Bazovského. Okrem výtvarného umenia tam priestor dostávajú aj hudba, umelecké slovo či film.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria M. A. Bazovského