Laureátkou Ceny Oskára Čepana je Év Van Hettmer

Zástupcovia medzinárodnej odbornej poroty v utorok večer vyhlásili laureátku Ceny Oskára Čepana 2021 Èv Van Hettmer.

09.02.2022 10:33
web ev scan 982 Foto:
Év Van Hettmer
debata

Piati finalisti a finalistky – Luki Essender, Èv Van Hettmer, Ondřej Houšťava, Tamara Kametani, Viktorie Langer – prezentovali priamo na výstave svoje diela, rozprávali sa s porotou, ktorá rozhodovala deň a pol.

Vo svojom výslednom hodnotení porota vyzdvihla v prvom rade hlboký rešpekt voči výnimočnej kvalite nominovaných umelcov a umelkýň, v rámci ich príspevkov do projektu Ceny Oskára Čepana 2021.

Év Van Hettmer: All Blessed (2021) Foto: Leontína Berková
8Adl1rv8 Év Van Hettmer: All Blessed (2021)

Organizátori vyjadrili potešenie, že síce s miernym posunom, ale predsa sa podarilo usporiadať vyhlásenie naživo, samotná vernisáž výstavy v novembri minulého roka také šťastie nemala. Finálová výstava All In. At Least, a Possibility… potrvá v Kunsthalle Bratislava do 28. februára 2022.

„Udelením ocenenia Èv Van Hettmer chce porota vyzdvihnúť naliehavosť, smelosť, dôvtipnosť a múdrosť, ktoré priamo prejavila v konfrontácii sexizmu, v umení, kultúre a všade okolo, pričom si udržiava svoju pozíciu maliarky a to tak, že vytvorila svoj vlastný umelecký jazyk farieb a tvarov, reči a konania,“ napísali vo svojom vyhlásení členovia odbornej komisie, z ktorých časť mohla pricestovať do Bratislavy a časť sa pripájala online. Porotu tvoria Kathrin Bentele, riaditeľka Kunstverein für Rheinalde und Westfallen, Søren Grammel, donedávna aktívny v Kunstmuseum Gegenwart v Bazileji, toho času nezávislý kurátor, Edith Jeřábková, ktorá je aktívna ako kurátorka v PLATO Ostrava a zároveň stojí za mnohými neinštitucionálnymi platformami ako Institut úzkosti alebo Are/are-events.org, Margot Norton, kurátorka z New Museum v New Yorku a Jan Verwoert, pôsobiaci na Oslo National Academy of the Arts a Piet Zwart Institute v Rotterdame.

Finalisti a finalistky Ceny Oskára Čepana 2021

Spoločnú výstavu nominantov otvoria v bratislavskej Kunsthalle 25. novembra.

Fotogaléria
Viktorie Langer
Tamara Kametani
+2Ondřej Houšťava

Laureátka prevzala cenu – umelecké dielo, ktoré vytvorila minuloročná víťazka Daniela Krajčová. Ide o novú tradíciu v 26-ročnej histórii ceny, ktorú založilo jej nové vedenie v roku 2019.

Év van Hettmer Čítajte viac V Kunsthalle uvidíte dialóg intímneho s verejným

Èv van Hettmer získava finančnú odmenu, dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited, partnerskej inštitúcii projektu v New Yorku (USA) a samostatnú výstavu alebo inú prezentačnú aktivitu – v závislosti od preferencií autorky – na Slovensku, realizovanú zvyčajne do dvoch rokov od získania ocenenia.

„Ročník 2021 bol extrémne náročný aj z hľadiska toho, že všetci nominovaní umelci a umelkyne pochádzajú z absolútne rôznych kútov Európy a teda sme nemali až tak veľa príležitostí stráviť spolu čas, takže to celé bolo viac o online rozpravách. Napriek tomu každý z nominovaných umelcov a umelkýň venoval nemalú dávku energie a celého svojho nastavenia na to, že polroka pripravovali projekt na Cenu Oskára Čepana. A nakoniec, napriek tomu, že sme boli od seba takto oddelení a stretli sme sa len pri inštalovaní, celok v podobe výstavy obstál, ako kvalitná výstava,“ povedala riaditeľka Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová a Nadácie – Centrum súčasného umenia. Zároveň. 31. januára tohto roku vyhlásili organizátori otvorenú výzvu na Cenu Oskára Čepana 2022.

Jen Kratochvíl Kunsthalle Bratislava Čítajte viac Cena Oskára Čepana sa vracia do Bratislavy. Výstavu otvoria v Kunsthalle koncom novembra

Èv van Hettmer (*1987, Nitra) žije a tvorí v Hamburgu. V roku 2020 ukončila štúdiá na Akademie der bildenden Künste vo Viedni. Na tie nadviazala v roku 2019 v nemeckom Hamburgu v rámci ročného štipendijného pobytu. V roku 2020 získala certifikát ASA (Art School Alliance) za študijné úspechy na Hochschule der bildenden Künste Hamburg. Počas viedenských štúdií prešla ateliérmi kresby a maľby pod vedením Jutty Koether, ateliérom nových médií pod vedením Simon Denny a ateliérom fotografie u dvojice Broomberg a Chanarin. V roku 2017 hosťovala v Ateliéri performatívneho umenia a sochy u Monicy Bonvicini. V rokoch 2012 až 2020 študovala kontextuálnu maľbu u Ashley Hans Scheirl. Bakalársky titul získala na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení na Katedre maľby a iných médií.

Výstava All In. At Least, a Possibility… potrvá do 28. februára 2022. „Od vyhlásenia po jej záver sa ešte uskutočnia sprievodné podujatia k jednotlivým vystaveným projektom, ktoré budeme včas komunikovať. Pôjde o vedeckú prednášku, rozpravy s medzinárodne pôsobiacimi kurátorkami a podobne. Na sprievodnom programe stále pracujeme,“ dodala k výstave Lucia Gavulová, ktorá je spolu s Jenom Kratochvilom, riaditeľom Kunsthalle Bratislava, kurátorkou výstavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #Kunsthalle Bratislava