Fullove diela idú dočasne do depozitára

Galéria Ľudovíta Fullu (GĽF) sa na istý čas bude musieť rozlúčiť so stálou expozíciou. Fullove diela deinštalujú a presunú do depozitára kvôli nevyhovujúcemu stavu budovy. Pri tejto príležitosti galéria pripravila symbolickú rozlúčková akciu, ktorá sa bude konať 19. februára.

10.02.2022 11:00
0OYw.foto viktor semzo Foto:
Budova Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku.
debata

Budova na spadnutie

Galéria Ľudovíta Fullu si získala medzinárodné uznanie a budova, v ktorej sa nachádza, bola v roku 2012 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. Stavba má však viacero problémov, ktoré ohrozujú vystavované diela. Nejde o nič prekvapujúce – budova počas posledných 50 rokov neprešla žiadnou zásadnou rekonštrukciou, a to napriek tomu, že už v minulosti boli zistené viaceré nedostatky. Slovenská národná galéria, pod ktorú GĽF patrí, sa o rekonštrukciu uchádza už dlho. Má dokonca vypracovanú projektovú dokumentáciu a disponuje aj platným stavebným povolením na kompletnú rekonštrukciu. Situácia by sa mala riešiť pomocou plánu obnovy.

Ľudovít Fulla: Betlehem (Vianoce, Narodenie), 1950 Foto: Slovenská národná galéria
Ľudovít Fulla: Betlehem (Vianoce, Narodenie), 1950 Ľudovít Fulla: Betlehem (Vianoce, Narodenie), 1950

Problémom sú zastarané elektrické rozvody, prehrdzavené rozvody vody, nevyhovujúca pôvodná kanalizácia, nevyhovujúce tepelnoizolačné vlastnosti objektu a svetelno-klimatické podmienky v expozícii. Okrem toho je kvôli vyplavovaniu podložia narušená statika, čo ďalej vedie k trhlinám, porušenému átriu, deformácii okenných konštrukcií či praskaniu sklenených výplní. Na viacerých miestach v budove zateká, konkrétne do výstavnej siene na prízemí, ale aj na poschodí, kde sa nachádza stála expozícia.

LLLLL Čítajte viac Aj zakázaná láska má svoju históriu

Keďže súčasný stav budovy predstavuje hrozbu pre jednotlivé diela, ktoré sa v nej nachádzajú, SNG sa rozhodla situáciu riešiť. „V pondelok 14. februára budeme s kolegami z GĽF, produkčným tímom SNG, vedúcim oddelenia správy zbierok SNG Ľudovítom Rusnákom, za prítomnosti kurátorky Kataríny Bajcurovej a reštaurátora Miroslava Slúku baliť a sťahovať diela zo stálej expozície na poschodí galérie do bezpečia depozitára,“ oznámila Zuzana Gažíková, riaditeľka vysunutého pracoviska Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku. Medzi dielami, ktoré presunú, je 67 olejomalieb a niekoľko diel na papieri.

Ľudovít Fulla: Priemyselná krajina, 1970 Foto: SNG
Ľudovít Fulla: Priemyselná krajina, 1970 Ľudovít Fulla: Priemyselná krajina, 1970

Galéria funguje ďalej

V sobotu 19. februára o 18 h. sa galéria symbolicky rozlúči s dielami tanečno-vizuálnou performanciou s názvom Fulla goodbye party. Podujatie bude prebiehať v režime OP (očkovaní/prekonali ochorenie COVID-19). Ide o vystúpenie, ktoré v sebe kombinuje tanec, divadlo, hudbu a svetelný dizajn.

Napriek presunu Fullových diel do depozitára bude GĽF fungovať aj naďalej. „Zachovaná zostane expozícia súkromných priestorov Ľudovíta Fullu na prízemí. Do 22. marca tohto roka potrvá aj aktuálna výstava Trinásta komnata, ktorá okrem reakcie na zhoršenú situáciu budovy netradičným spôsobom zviditeľňuje a kriticky poukazuje na problémy všeobecnejšieho charakteru – skutočný stav a podmienky pre vznik a prezentáciu umenia a kultúry na Slovensku.“ V rámci nej návštevníci uvidia aj odhalenú prasklinu, ku ktorej sú prehrávané audionahrávky Fullových listov. Súčasťou je tiež dokumentácia k rekonštrukcii budovy. Na poschodí pripravuje galéria ďalšie dočasné výstavy, pre ktoré by prípadná havária neznamenala fatálne ohrozenie.

Ľudovít Fulla: Západ slnka v Turci I. (Prvý... Foto: Slovenská národná galéria
Ľudovít Fulla: Západ slnka v Turci I. (Prvý mráz), 1951 Ľudovít Fulla: Západ slnka v Turci I. (Prvý mráz), 1951

„Budeme pokračovať v zámere poukazovať na výnimočnosť miesta a kvalitu architektúry, ale aj na súčasný stav objektu. Najbližší výstavný projekt Scan me (Oskenuj ma) nastolí otázky o tom, akou formou chceme návštevníkom a návštevníčkam sprístupňovať zbierkové predmety, keď nedokážeme zabezpečiť nielen dôstojné, ale už ani bezpečné podmienky pre ich fyzickú prezentáciu,“ vysvetľuje riaditeľka galérie. GĽF bude aj naďalej pokračovať vo svojich vzdelávacích a v kultúrno-spoločenských programoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Ľudovít Fulla #Galéria Ľudovíta Fullu