Pamiatky zhasnú. Protestujú proti novému zákonu

V utorok o 19. h. sa bude konať protest proti zákonu, podľa ktorého sa majú z pamiatkových úradov stať stavebné. V rámci protestu viaceré slovenské pamiatky zhasnú svetlá alebo vyvesia čiernu vlajku.

14.02.2022 15:22
Spišský hrad, výlet Foto:
Protestu sa zúčastní aj Spišský hrad.
debata (7)

Nový zákon, vďaka ktorému by sa z pamiatkových úradov stalo stavebné, sa nepáči pamiatkarom, archeológom, mestám, obciam a akademikom. O protestnej akcii informovala na sociálnej sieti Facebook organizácia Čierne diery, ktorá propaguje priemyselnú architektúru a zabudnuté miesta Slovenska.

„Systém ochrany pamiatok na Slovensku v súčasnosti nie je dokonalý. Ale transformácia na stavebné úrady, plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia bude znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok,“ napísali predstavitelia Čiernych dier vo svojom statuse.

Zároveň informujú o tom, že pripomienky odbornej verejnosti a pamiatkarov neboli akceptované a otvorený list riaditeľov krajských pamiatkových úradov poslancom Národnej rady SR museli stiahnuť z webovej stránky Pamiatkového úradu SR.

Novú podobu zákona kritizujú kvôli zdvojnásobenej byrokracii a krátkej lehote na prípadné námietky voči stavebným zámerom. To znamená, že ak odborníci nestihnú podať námietky v určenej lehote, znamená to automatický súhlas s búraním alebo stavaním.

SR Rusovce Gerulata múzeum archeológia BAX Čítajte viac Slovenská archeologická spoločnosť odmieta zmenu pamiatkových úradov

Pamiatkarom pribudne nadbytočná práca – okrem ochrany kultúrneho dedičstva budú mať po novom na starosti aj kolaudáciu stavieb a stavebné konanie. „Hrozí, že mnohí zo svojej profesie radšej odídu,“ upozorňujú predstavitelia Čiernych dier.

Situácia v oblasti pamiatok na Slovensku má už tak svoje nedostatky, teraz mu však podľa pamiatkarov hrozí úplný kolaps. „Nový zákon je veľkým nepochopením toho, čomu sa pamiatkari venujú, majú venovať a aké sú problémy pamiatok na Slovensku. Namiesto zvyšovania odbornosti a zlepšovania služieb poskytovaných občanom nás čaká neexistujúci počítačový program a hŕba byrokracie. Pamiatkari majú pomáhať občanom v teréne, a nie rozhodovať od stola,“ píšu Čierne diery.

Zhasnutie svetiel je podľa nich symbolickým krokom toho, čo nás čaká po schválení nového návrhu zákona o výstavbe. Doposiaľ voči nemu vzniesli námietky riaditelia a riaditeľky pamiatkových úradov, Slovenská archeologická spoločnosť, Národný komitét ICOMOS, Združenie Zachráňme hrady, VIA IURIS, Združenie miest a obcí (ZMOS) a odborná verejnosť združená pod hromadnou pripomienkou.

Protestu sa zúčastnia napríklad Spišský hrad, Kalvária v Banskej Štiavnici, Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule, bratislavský hrad Devín, Michalská veža, Pálffyho palác či Slavín, ďalej hrady Beckov či Strečno, kaštieľ Halič, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku a mnoho ďalších.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #protest #pamiatky #čierne diery