Do parku pod Pamätníkom SNP sa vrátili Kompánkove Poľné znaky

Umelecké dielo významného akademického sochára 20. storočia Vladimíra Kompánka dostalo v Banskej Bystrici druhú šancu "na život". Ide o repliku sochy z roku 1968, ktorá časom schátrala. Vďaka reštaurátorovi Andrejovi Šokovi môžu Banskobystričania i návštevníci mesta vidieť v parku pod Pamätníkom SNP kópiu geometrickej abstrakcie v podobe sochy Poľné znaky.

20.02.2022 13:00
debata

Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

„Socha patrí medzi jedno z popredných diel Vladimíra Kompánka, ktoré bolo v Banskej Bystrici osadené pred viac ako 50 rokmi. Išlo o originálnu tvorbu inšpirovanú ľudovou kultúrou a zároveň predstavovala autorský imaginatívny symbolický svet. Skladá sa z piatich jednotlivých sôch, ktoré spoločne vytvárajú jeden kompletný artefakt,“ priblížila Adamovičová.

Samospráva dala vypracovať odborné posudky k poškodenému dielu už pred dvoma rokmi. Následne sa vyhotovila fotografická i projektová dokumentácia a v súčasnosti je už replika diela osadená v parku na svojom pôvodnom mieste.

Archív Danubiana Meulensteen Art Museum, Miroslav Kompánek Čítajte viac Vladimír Kompánek miloval zasnežené strechy a bujaré obrady

„Reštaurovanie Poľných znakov, a teda zhotovenie kópie diela, bola pre mňa veľká výzva. V origináli drevenej plastiky je prísne zachovaná geometria s ostrými hranami, vyskladaná z rôznych kusov materiálu. Bola vytvorená z dreva – dubu, ktoré neustále pracuje a vplyvom poveternostných podmienok došlo k jej poškodeniu. Tým sa rozmery pôvodného diela zmenili. Bolo preto náročné vypočítať si, aká bola napríklad pôvodná šírka či hrúbka. Komplikované bolo tiež zvoliť vhodnú postupnosť, a teda zhodnotiť, ktorá časť už musí byť zložená, a ktorú k nej budeme pripájať,“ vysvetlil Šoka.

Originál sochy bude v najbližšom období zrekonštruovaný a následne umiestnený výhradne v interiéri, aby nedošlo k jeho ďalšej deštrukcii vplyvom počasia či útokom zo strany vandalov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #socha #Vladimír Kompánek #akademický sochár