Opatrenia v Česku sa uvoľňujú. Navštívte výstavu kamélií, múzeum slivovice či slávnosť mandlí

Česko zjednodušilo podmienky pre vstup turistov z Európskej únie. V reštauráciách, hoteloch ani na hromadných podujatiach sa už netreba preukazovať COVID preukazom. To znamená, že Slováci sa opäť môžu vybrať za kultúrou aj k svojmu západnému susedovi.

22.02.2022 06:00
Rájec nad Svitavou Foto:
Zámok Rájec nad Svitavou.
debata

Uvoľnenie opatrení

Od 15. februára platia pre vstup do Českej republiky nové podmienky. Všetci, ktorí cestujú z krajín Európskej únie, musia vyplniť príjazdový formulár. Zároveň sa musia preukázať certifikátom o očkovaní, prekonaní choroby COVID-19 alebo negatívnym výsledkom antigénového (nie staršieho ako 24 hodín) či PCR (nie staršieho ako 72 hodín) testu. Pokiaľ sa však rozhodnete navštíviť Česko individuálnou dopravou, formulár vypĺňať nemusíte. Ak v krajine nestrávite viac ako 24 hodín, neplatia pre vás na hraniciach žiadne obmedzenia.

Ľudia sa už nemusia preukazovať certifikátom o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19 pri vstupe na hromadné podujatia, medzi ktoré patria aj rôzne kultúrne akcie. Od 19. februára bude môcť takéto podujatia navštíviť maximálne 500 neusadených a 1000 sediacich osôb.

Vo vnútorných priestoroch zostáva povinnosť nosiť respirátor.

Kam na výlet?

Už dnes slávnostne otvoria galériu Kunsthalle Praha. Ide o nové miesto pre umenie na kultúrnej mape Prahy. Galéria, ktorú založila nadácia The Pudil Family Foundation, vznikla prestavbou Zengerovej trafostanice. Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne dočasné výstavy, výskum v oblasti moderného a súčasného umenia a inovatívne prístupy vo výstavnej činnosti. Cieľom Kunsthalle Praha je prispieť k hlbšiemu porozumeniu českého a medzinárodného umenia 20. a 21. storočia.

Skleníky v Kvetnej záhrade v Kroměříži (ktorá je pamiatkou UNESCO) ponúkajú do 13. marca svojim návštevníkom výstavu vzácnych kamélií. Kroměříž je domovom štyroch desiatok druhov kamélií, ktoré pestujú skúsení záhradníci vyše sto rokov. Výstavu doplní bohatý sprievodný program.

Kvetná záhrada v Kroměříži. Foto: Czech Tourism
Kvetná záhrada Kvetná záhrada v Kroměříži.

Milovníci kamélií za nimi môžu zamieriť aj na moravský zámok Rájec nad Svitavou, kde téma tohtoročnej výstavy kamélií (od 25. februára do 6. marca) predstaví významné rodinné udalosti pôvodných aristokratických majiteľov, rodu Salm-Reifferscheidt. Kvitnúce kry kamélií a aranžmány zo živých kvetov doplnia osobné zbierkové predmety.

Do 27. februára trvá v Prahe Festival japonského filmu Eigasai. Ide o 15. ročník festivalu, ktorý nesie podtitul Straty a nálezy. Hostiteľom bude pražské Kino Lucerna. Okrem zhliadnutia zaujímavých filmov si návštevníci budú môcť vďaka workshopom vyskúšať rôzne japonské zručnosti.

Kuriozitou, ktorú sa oplatí navštíviť, je Múzeum slivovice nachádzajúce sa v Prahe. Svojim návštevníkom ponúka rôzne exponáty, projekcie, 5D show s virtuálnom realitou, ochutnávky alkoholu a valašských jednohubiek.

V meste Mělník, nachádzajúcom sa v regióne Stredné Čechy, sa do 18. marca koná výstava s názvom České loutkové divadlo třikrát jinak. Zameriava sa na bohatú a rozmanitú tradíciu českého bábkového divadla, ktoré je ojedinelým fenoménom českej kultúry.

Od 25. do 27. marca sa v meste Hustopeče uskutoční Slávnosť mandlí a vína. Jej súčasťou je bohatý kultúrny program, gurmánske mandľové špeciality a krásny výhľad z Mandľovej rozhľadne.

Do 10. júla trvá výstava s názvom Civilizovaná žena: Ideál aj paradox prvorepublikovej vizuálnej kultúry. Výstava sa koná v Moravskej galérii v Brne a ponúka náhľad na ženskú emancipáciu v medzivojnovom období.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kultúra #protipandemické opatrenia