Výstava v Myjave zachytáva prenasledovanie Rómov za slovenského štátu

Výstava Prenasledovanie Rómov počas slovenského štátu je zameraná na perzekučné opatrenia, ktoré boli v tom čase namierené proti Rómom. Od 1. marca je táto zapožičaná expozícia z Múzea židovskej kultúry a Múzea holokaustu vystavená v priestoroch Múzea Slovenských národných rád (SNR) v Myjave.

01.03.2022 17:00
Rómovia, holokaust Foto:
Pri transportoch do nacistických koncentračných táborov si nemeckí trýznitelia vynútili, aby im odvlečení Rómovia zahrali.
debata

Ide o exteriérovú výstavu, ktorá v úvode návštevníkovi približuje nacistickú rasovú politiku a prenasledovanie Sintov a Rómov. Venuje sa genocíde rómskych komunít, ktorá vyvrcholila likvidáciou „cigánskeho rodinného tábora“ v koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim-Brezinka.

„Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil slovenský štát v oblasti protirómskej politiky. Od zavádzania pracovnej povinnosti, cez reštrikcie v každodennom živote, propagandu namierenú proti Rómom až po represálie po vypuknutí Slovenského národného povstania,“ uviedol autor výstavy, historik Matej Beránek.

osada, Rómovia, rómska dedina, rómska komunita, Čítajte viac Romista Rastislav Pivoň: Kočovní Rómovia boli odolnejší

Záverečná časť je zasa zameraná na protirómsku politiku slovenského štátu v období rokov 1939 až 1945.

„Zanedbávanie genocídy Rómov počas holokaustu prispelo k predsudkom a diskriminácii, ktoré mnohé rómske komunity stále zažívajú,“ doplnil vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Organizátormi výstavy sú Centrum tradičnej kultúry v Myjave, Múzeum SNR a Múzeum holokaustu. Výstava bude v exteriéroch myjavského múzea sprístupnená do 31. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #myjava #výstava #múzeum #Slovenský štát