Vyše sto umelcov pomáha Ukrajine aukciou svojich diel

Občianska iniciatíva Umením za mier pripravila v spolupráci s aukčnou spoločnosťou SOGA aukciu umenia, ktorou sa jej organizátori rozhodli vyjadriť solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny.

04.03.2022 07:00
obcianska iniciativa umenim za mier Foto:
Na fotografii zľava: Riaditeľka Slovak Fashion Council Zuzana Bobíková, licitátorka aukčnej spoločnosti Soga Nina Gažovičová, výtvarník András Cséfalvay, výtvarníčka Dorota Sadovská, kurátorka Blue Gallery Katarína Janáková, výtvarníčka Ivana Šáteková, PR manažérka Babsy Jagušák, výtvarníčka Tero Abaffy, riaditeľka festivalu Biela Noc Zuzana Pacáková.
debata

Občianska iniciatíva s názvom Umením za mier vznikla len deň po invázii Ruska na Ukrajinu, teda 24. februára. Vojna podľa umelcov predstavuje hrozbu pre bezpečnosť a integritu celej Európy. Sú presvedčení, že vojnový konflikt vyznačujúci sa prvkami terorizmu ohrozuje základné princípy demokracie.

"Veríme, že umenie a kultúra dokázali v kľúčových momentoch našej histórie nastaviť spoločnosti zrkadlo. Dokázali reflektovať spoločenské javy a motivovať širokú verejnosť k hrdinským činom,“ uviedla módna aktivistka a jedna zo zakladateliek iniciatívy Umením za mier Babsy Jagušák. "Je to cielené vraždenie, ktoré na tomto svete nemá v 21. storočí žiadne ospravedlnenie.“

Láskavé bohyne Čítajte aj Činohra SND odohrá inscenáciu Láskavé bohyne na pomoc Ukrajine

Za iniciatívou Umením za mier stoja maliarka Tero Abaffy, riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková, výtvarníčka Ivana Šáteková, riaditeľka Slovak Fashion Council Zuzana Bobíková, licitátorka spoločnosti SOGA Nina Gažovičová a kurátorka blu : gallery Katarína Janáková. Plagát k aukcii vytvoril ukrajinský umelec Mykola Kovalenko.

Plagát, ktorý k aukcii vytvoril ukrajinský... Foto: Iniciatíva Umením za mier
umenim_za_mier plagat Plagát, ktorý k aukcii vytvoril ukrajinský umelec Mykola Kovalenko.

Medzi umelcami a dizajnérmi, ktorí do projektu prispeli svojimi dielami, je napríklad Andrej Dúbravský, Rita Koszorús, Lucia Tallová, Erik Šille, Lenka Sršňová či Lukáš Krnáč. "Sme veľmi pyšní na našich umelcov a dizajnérov, ktorí veľmi pohotovo reagovali na túto myšlienku,“ uviedla Bobíková. Pre návrhárov zo Slovak Fashion Council nie je zapájanie sa do podobných projektov ničím novým – na začiatku pandémie pomáhali so šitím a distribúciou rúšok.

Koncert pre Ukrajinu Čítajte aj Slovensko chystá Koncerty pre Ukrajinu

Za štyri dni sa do iniciatívy zapojilo vyše 100 slovenských umelcov vrátane 24 módnych návrhárov. Tí pre účely aukcie vytvorili rôzne odevy, doplnky či oblečenie inšpirované situáciou na Ukrajine. V ponuke sú dokonca aj autorské skice Borisa Hanečku.

Aukcia trvá jeden týždeň a končí sa 8. marca o 21. h. Iniciatíva Umením za mier však bude vo svojom fungovaní pokračovať aj naďalej. "Vzhľadom na množstvo diel a umelcov, ktorí sa zapojili, vieme, že tento týždeň je výborným začiatkom. Potvrdilo sa nám, že to má zmysel a že je to správna cesta. Hľadáme spôsob, ako ďalej zbierku navyšovať. Rozprávame sa o rôznych ďalších formátoch, či už to bude predajná výstava, alebo znovu využijeme on-line formát,“ doplnila Bobíková.

zEM JE LÁVA Čítajte aj Febiofest pripravil špeciálnu sekciu venovanú Ukrajine

Za dvadsať rokov charitatívnej činnosti ešte Nina Gažovičová nezažila také vypätie síl, ako pri tento aukcii. "Charita je, keď dávate peniaze, a nič za to nechcete,“ vysvetľuje. "Tí, ktorí podporia túto iniciatívu, však odchádzajú s hodnotným umeleckým dielom,“ dopĺňa licitátorka.

Všetky vyzbierané peniaze z aukcie odovzdajú neziskovej organizácii Človek v ohrození. Umelci aj aukčný dom sa vzdali nároku na honorár. Doposiaľ sa podarilo vyzbierať okolo 14-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aukčný dom SOGA #vojna na Ukrajine