Ukrajinská výtvarníčka Oksana Palyi predáva obrazy na pomoc krajanom

Ukrajinská maliarka a ilustrátorka Oksana Palyi žije a tvorí na Slovensku už vyše osem rokov, učí v základnej umeleckej škole, maľuje aj ilustuje. Práve dnes o 17. hodine otvárajú v Malokarpatskej knižnici v Pezinku výstavu jej obrazov, ktorá bude predajná, výťažok pôjde na pomoc autorkiným krajanom, Ukrajincom trpiacim vojnou.

04.03.2022 11:28
debata
Kniha Veroniky Šikulovej Pozor, bodkovaný pes!,... Foto: Slovart
kniha pozor bodkovany pes Kniha Veroniky Šikulovej Pozor, bodkovaný pes!, ktorú ilustrovala Oksana Palyi.
Kniha Veroniky Šikulovej Pozor, bodkovaný pes!, ktorú ilustrovala Oksana Palyi.

„Počas vernisáže či návštevy výstavy budete môcť prispieť dobrovoľným finančným príspevkom pre obyvateľov Ukrajiny zmietanej vojnou. Rovnako využije autorka výtvarných diel sumu z ich predaja,“ uvádza knižnica na svojej stránke.

Oksana Palyi má na Ukrajine rodinu aj priateľov, v rôznych mestách a práve u nej býva kamarátka z Ukrajiny. „Rodičia nechcú opustiť domov, pre starších ľudí je to ťažké, nedajú sa presvedčiť. Tak som im radila, nech sa zásobia aspoň vodou a jedlom, aj keď ku nim vojaci ešte neprišli. Ťažko je mi, keď si predstavím, že im vôbec nebudem môcť pomôcť,“ hovorí Oksana.

Týždeň slovenských knižníc 2022 Čítajte aj Nebojte sa využiť knižnicu, hovoria utečencom

Jedna jej kamarátka utiekla z mesta Dnipro (Dneproperovsk) do Ľvova, kde prijímajú utečencov z celej Ukrajiny, ďalšia kamarátka je v Kyjeve celý čas v kryte. Ďalšia má mamu pri hraniciach pred Krymom, vojaci tadiaľ len prešli a vyvesili vlajku, ale už nefunguje zásobovanie, infraštruktúra je narušená a kamarátkina mama sa nemôže dostať k životne dôležitým liekom. „Ťažko je najmä starším a chorým či zdravotne postihnutým, keď nemajú lieky alebo jedlo. Pre každého človeka je to obrovský šok. Budem rada, ak ľudia na Slovensku aj takto Ukrajinu podporia,“ dodáva výtvarníčka. Zbierka poputuje buď slovenskému združeniu Človek v ohrození, ktoré má s humanitárnou pomocou dlhoročné skúsenosti, dokonca aj priamo na Ukrajine alebo pôjde priamo niektorej z ukrajinských charitatívnych organizácií.

Oksana Palyi ilustrovala aj najnovšiu knihu Veroniky Šikulovej Bodkovaný pes!, určenú deťom. V Malokarpatskej knižnici v Pezinku z tejto knihy deťom čítajú počas celého Týždňa slovenských knižníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižnica #vojna na Ukrajine