Bibiana udelila ceny Ľudovíta Fullu a Trojruža

Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY, ktoré piaty rok funguje v rámci Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti, udelilo národné ceny za literatúru pre deti a mládež - Cenu Ľudovíta Fullu a Cenu Trojruža za roky 2020 a 2021.

06.03.2022 18:00
Biniana Foto: ,
Centrum detskej literatúry, čítania a SK IBBY funguje v rámci Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti v Bratislave.
debata

„Vzhľadom na pandemickú situáciu sa udelenie cien realizovalo s časovým odstupom,“ uviedla Natália Cehláriková, organizačná a mediálna manažérka Bibiany. Pripomenula, že Cena Ľudovíta Fullu sa udeľuje od roku 1977 ako samostatná cena za ilustračnú tvorbu alebo vynikajúce dielo, ktoré významnou mierou prispelo k rozvoju slovenského ilustračného umenia pre deti.

Fond výtvarných umení, slovenská sekcia IBBY a Bibiana ocenilo za rok 2020 Alenu Wagnerovú za „umelecký prínos pre najmenších detských čitateľov“, za rok 2021 Irenu Tarasovú za „ilustračnú tvorbu pre detských čitateľov plnú fantázie a farebnej slobody, vďaka ktorej vznikli originálne ilustrácie k veršovaným knižkám pre deti“.

Cena Trojruža vznikla v roku 1977, je cenou za literárnu tvorbu alebo vynikajúce dielo, ktoré významnou mierou prispelo k rozvoju slovenskej literatúry pre deti. Pod aktuálnym názvom sa udeľuje od roku 1991 v spolupráci Literárneho fondu, slovenskej sekcie IBBY a Bibiany.

Za rok 2020 ju získal Anton Marec za „umelecké úsilie prostredníctvom povesťových mýtov zveľaďovať národnú pamäť a mravné vedomie súčasných detí a mládeže“. Za rok 2021 ocenenie udelili Františkovi Rojčekovi za „poeticko-imaginatívnu básnickú tvorbu, ktorá do modernej slovenskej detskej poézie vniesla ľudské teplo a hravý rodičovský cit“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana