Každý, kto má hravú hlavu, nech si zájde na výstavu

Všetky zvedavé deti rady objavujú a rady sa hrajú. Aj samotní rodičia by často radi videli dieťaťu do hlavy a boli by prekvapení, čo všetko sa v nej odohráva. Deti teraz môžu objavovať, čo sa ukrýva v našej ľudskej hlave, na interaktívnej výstave v Bibiane. Nazvali ju Hravá hlava, veď v hlave sa skrývajú vône, zvuky, obrazy aj dotyky a všetky možné aj nemožné myšlienky, aké vám len zídu na um.

11.03.2022 09:00
Bibiana Foto:
Na výstavu Hravá hlava pozýva Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti.
debata

Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, sa pri tvorbe výstavy inšpirovala konceptuálnou knihou českých autorov Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa Hlava v hlavě. Túto najdôležitejšiu časť ľudského tela návštevníci preskúmajú z rôznych strán – z anatomického, ale aj z výtvarného a filozofického hľadiska. V piatich miestnostiach nazrú do zákutí „najvyššieho riaditeľstva“ nášho tela, ktoré nás informuje o okolitom svete a zároveň je zdrojom myšlienok, ktoré ho pretvárajú.

Od faraóna k smajlíkom

V každej miestnosti sa deti nevšedným spôsobom dozvedia niečo nové a zaujímavé. Najprv sa oboznámia s jednotlivými časťami hlavy, ktoré patria našim zmyslom (oči, ústa, nos…). Na čo nám slúžia? Dá sa žiť aj bez niektorého z nich, dokážeme ho nahradiť inými zmyslami? Prostredníctvom hry na detektíva sa deti pokúsia vyskladať identikit páchateľa. Zistia, že na svete neexistujú dvaja identickí ľudia, že opísať tvár nie je také jednoduché, ako sa zdá. Naučia sa rozoznávať vône, identifikovať melódie, ktoré lahodia ich ušiam, rozpoznať svoje obľúbené ovocie či nájsť vankúš príjemný na dotyk.

Na výstavu Hravá hlava pozýva Bibiana,... Foto: Bibiana
bibiana Na výstavu Hravá hlava pozýva Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti.

V druhej miestnosti sa ukáže, ako vidia hlavu maliari a maliarky – malí návštevníci sa dozvedia, čo je portrét, karikatúra či busta. Množstvo podôb hláv môžu preskúmať na obrazoch – od masky faraóna, historickej fotografie, akademickej skice až po balónových smajlíkov. Pred zrkadlom si môžu podľa návodu vyskúšať aj grimasy. Dospelí to možno nevedia, ale platí, že koľko grimás vieš urobiť, toľkokrát si človekom.

Aby hlava vyzerala ako hlava, mala by byť proporčná, to vedeli už starí majstri maliari. Na výstave sa malí návštevníci oboznámia s ich technikami, znalosť zaužívaných proporcionálnych pravidiel im vzápätí pomôže pri tvorbe vlastnej kresby alebo modelu. Zapoja pritom aj detskú fantáziu – neexistuje predsa iba jeden spôsob, ako správne nakresliť alebo vymodelovať hlavu!

belfast Čítajte viac Recenzia filmu Belfast: Čiernobiela nostalgia za detstvom

Hlava dutá, hlava kapustná

Čo si budeme nahovárať, niektoré hlavy sú aj duté alebo kapustné, my dospelí o tom vieme svoje. Deťom sa takéto slovné spojenia zdajú veselé alebo záhadné a v každom prípade spustia v detských hlavách prúd predstavivosti. Na jej rozvíjanie nájdu vyobrazené slovné spojenia o hlave a hlavách, ale aj uchopiteľnú kapustnú či dutú hlavu a môžu si vymyslieť aj svoje vlastné novotvary.

Katarína Vavrová Čítajte viac Výtvarníčka Katarína Vavrová: Horor balím do krásy a lyriky

V poslednej miestnosti sa návštevníci ocitnú priamo v hlave. Vyskúšajú si, ako sa v hlave býva, dozvedia sa, ako sa rodí myšlienka, koľko váži mozog a aká je hlava v skutočnosti tvrdá. Všetky zaujímavosti nájdu na mape s názvom Hlavozem a po krásnej krajine plnej kurióznych nápadov sa môžu doslova poprechádzať. "Je krásne poprechádzať sa zákutiami mysle a objavovať tajomstvá, ktoré v sebe hlava ukrýva. Nazrieť do jej vnútra a vyskúšať si formou interaktívnych hier, ako taká hlava funguje. Objavovať vnútorný kúzelný svet tejto časti tela, v ktorej sa zrodili všetky fascinujúce nápady, ktoré nájdete na našej výstave. Je úchvatné podnecovať tvorivosť a prispieť aspoň malým dielom ku kultivácii každého detského návštevníka,” pozýva na výstavu dramaturg Bibiany Martin Dubravay.

Výstava inšpirovaná knihou Davida Böhma a Ondřeja Buddeusa Hlava v hlavě (Labyrint, 2013 & 2020) podľa scenára Kataríny Kosánovej, s výtvarno-priestorovým riešením Barbory Peuch a v dramaturgii Valérie Marákyovej potrvá do 18. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana