Ukrajinským múzeám pomôžeme dodávkou potrebného materiálu

Slovenské národné múzeum (SNM) poskytne svojim ukrajinským partnerom materiálnu pomoc pri záchrane umeleckých diel, ohrozených prebiehajúcim vojnovým konfliktom. Generálny riaditeľ národnej zbierkotvornej inštitúcie Branislav Panis deklaroval, že SNM rieši nákup a dodávku potrebného materiálu, o ktorý požiadala ukrajinská strana.

15.03.2022 10:00
Branislav Pánis Foto:
Branislav Panis upozornil, že SNM najmä prostredníctvom zamestnancov Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku pomáha aj priamo na hraniciach s Ukrajinou.
debata

„To, čo v prvom rade potrebujú naši ukrajinskí kolegovia je zabaliť a premiestniť zbierky z múzeí na bezpečné miesta, kde nebudú vystavené riziku zničenia,“ vysvetlil.

Priznal, že je rozhorčený zo správ, ktoré informujú o bombardovaní pamätných a historických miest, a devastácii takých monumentov ako napríklad pamätník pripomínajúci masovú vraždu Židov nacistami v rokline Babyn jar v roku 1941.

2head - Ma  ria S  varbova   50x50cm 2017jpg Čítajte viac V aukcii umeleckých diel na pomoc ľuďom na Ukrajine vydražili vyše 70 000 eur

Panis takisto informoval, že zatiaľ sa zrejme nebude realizovať možnosť týkajúca sa transportu umeleckých diel a dočasného uskladnenia na Slovensku. „Predsa len takýto transport by bol v súčasnosti značne komplikovaný. Ale ak by sme dostali od našich kolegov z Ukrajiny takúto požiadavku, urobíme, čo bude v našich silách,“ uistil.

Dystopic requiem quartet Čítajte viac Hudbou proti vojne! Vypočujte si Néniu pre Ukrajinu

Upozornil, že SNM najmä prostredníctvom zamestnancov Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku pomáha aj priamo na hraniciach s Ukrajinou, kde asistujú s odvozom, ale aj ubytovaním utečencov, či vybavením potrebných dokladov. „SNM takisto ponúklo ubytovacie kapacity svojich zariadení,“ pripomenul Panis. Dodal, že SNM chce tiež zorganizovať podujatia pre ukrajinské deti. „Ukrajinské múzeum vo Svidníku má v pláne zrealizovať postupne približne 50 aktivít,“ spresnil šéf SNM.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #SNM - HIstorické múzeum