Typltove obrazy nasadia ľuďom chrobáka do hlavy. Pozrite si galériu

V Galérii Slováckeho múzea v Uherskom Hradišti, ktorá tento rok oslavuje 60 rokov svojej existencie, otvorili výstavu maliara Lubomíra Typlta.

18.03.2022 12:00
Lubomír Typlt Foto:
Som krátený, delený a večne v mínuse.
debata

Tento figuralista predstavuje kolekciu obrazov zo súčasnosti so zaujímavou farebnosťou aj námetmi. Všíma si ľudí vo vypätých situáciách. Opýtali sme sa umelca, čo ho inšpiruje.

"Skutočnosť, ktorú žijeme. Niekedy mi ľudia vyčítali, že moje obrazy naháňajú hrôzu. Vzbudzujú obavy a strach. Bohužiaľ, realita, ktorú teraz žijeme, fikciu mojich obrazov vysoko prebila. V mojich posledných obrazoch sa zhmotňuje obava z neznámeho ohrozenia. Mojím častým námetom je súboj slabšieho so silnejším. Všetko toto teraz všetci zažívame v priamom prenose na Ukrajine.“

Výtvarník sa teší, že vystavuje v krásnom priestore Slováckeho múzea, ktoré má bohatú históriu. "Je mi cťou, že tu budem vystavovať po mojom profesorovi Jiřím Načeradskom, ktorý ma učil v Brne na Fakulte výtvarných umení. Slovácke múzeum je veľmi renomovaná galéria, ktorá patrí k tým najlepším v Čechách a na Morave.“

Stelesňujú obrazy jeho predstavy či konkrétne podnety? "U mňa sú to predstavy. Nekopírujem skutočnosť. Vytváram si svoj vlastný fiktívny svet. Nesnažím sa diváka ukolísať estetickosťou svojich obrazov. Oveľa dôležitejšie je pre mňa nadviazať s ním kontakt, komunikáciu. Nasadiť mu chrobáka do hlavy. Často sa to darí. Na moje obrazy návštevníci výstav nezabúdajú,“ povedal nám Typlt.

Výstava diel Lubomíra Typlta

Pozrite si výber diel výtvarníka Lubomíra Typlta.

Fotogaléria
Údiv a Príliš veselý chlapec.
Snívajúci.
+4Som krátený, delený a večne v mínuse.

Výtvarník dáva obrazom zaujímavé názvy, v galérii tak návštevníci uvidia napríklad diela Fialoví čitatelia, Malý jedlík, Údiv, Priveľmi veselý chlapec, Som krátený, delený a večne v mínuse, Zlá správa, Ochraniteľ, Ružové bábiky.

Rodák z českej Jilemnice (1975) žije striedavo v Berlíne a v Prahe, okrem českých vysokých umeleckých škôl VŠUP v Prahe a FaVU v Brne absolvoval aj Kunstakademie Düsseldorf, kde študoval u významných profesorov Markusa Lüpertza či Gerharda Merza.

Štúdiá dokončil ako žiak A. R. Pencka. Pre Typltovu tvorbu je príznačná špecifická kontrastná a nebývalo variovaná farebnosť. Na svojich plátnach rozvíja osobitý mýtus o ľudskom jedincovi. Lubomír Typlt od roku 1998 samostatne vystavuje v Čechách i v zahraničí.

Výtvarník Lubomír Typlt. Foto: Slovácke múzeum
Lubomír Typlt Výtvarník Lubomír Typlt.

Kurátorka výstavy Jane Neal, expertka na východoeurópske umenie, o Typltovi hovorí: "Jeho tvorbou sa vinie téma násilia či hrozby násilia. Zdá sa, ako by umelec občas znázorňoval rébusy, ktoré máme vyriešiť. Tento zmysel pre tajomno je často navodený Typltovým opakovaním. Rozhodnutie vyskúšať a zopakovať rovnakú postavu divákov znovu a znovu núti pýtať sa prečo, pričom nás zároveň vedie do oblasti science fiction, klonovania a eugeniky. Niektoré obrazy vyvolávajú svojou dynamikou až strašidelný účinok a vyvolávajú otázky, čo sa nachádza za autorovým psychedelickým pohľadom.“

Výstava potrvá do 5. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #výstava #výtvarné umenie #Lubomír Typlt