Organizátori COČ sa tento rok rozhodli pre nesúťažný model

Organizátori Ceny Oskára Čepana (COČ) sa tento rok rozhodli pre nesúťažný model projektu pre vizuálnych umelcov do veku 40 rokov. V závere aktuálneho 27. ročníka nevyhlásia laureáta. Vyjadrujú tak solidárnosť s obeťami vojny a nesúhlas s agresiou a porušovaním ľudských práv.

22.03.2022 16:00
cena-oskara-cepana Foto:
Cena Oskára Čepana - logo.
debata

Projekt podľa nich nemôže byť rovnaký ako v mierových časoch. „Ocenením bude spoločná výstava vybraných umelcov a umelkýň. Otvorená výzva na prihlasovanie sa je prístupná do 31. marca,“ uviedla pre TASR Zuzana Golianová, PR manažérka projektu, ktorý organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia.

Umelci sa môžu prihlásiť cez webstránku oskarcepan.sk. Aktuálny ročník COČ ostáva v hlavnom meste. Vlani po prvý raz nadviazali organizátori spoluprácu s Kunsthalle Bratislava, ktorá bude pokračovať aj v tomto roku. V jej výstavných priestoroch sa uskutoční finálová výstava umelcov.

„Súťaž, respektíve ‚meranie si síl‘, obzvlášť v týchto časoch je niečím, čo sa možno viac ako inokedy vyslovene nehodí, možnosť súťažiť na základe slobodnej voľby je relevantné v stave mieru, keď sa ľudia majú v rámci možností dobre a možno lepšie znášajú očakávania a tlaky, ktoré projekt tohto charakteru so sebou nesie,“ komentovala riaditeľka projektu Lucia Gavulová rozhodnutie vyhlásiť COČ v podobe štipendia, podpory vzniku nových umeleckých projektov, alebo dokončenia rozpracovaných a ich prezentácie formou spoločnej výstavy, bez vyhlásenia laureáta v závere.

„Stav vojny je stav prechodný, no nikto nevie, ako dlho môže trvať. Ak sa raz do Európy vráti mier, možno sa budeme vedieť vrátiť aj k modelu súťaženia,“ dodala Gavulová s tým, že začiatkom mája sa uskutoční verejný panel, v rámci ktorého sa o smerovaní ceny budú jej organizátori rozprávať s relevantnými odborníkmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #umenie #Cena Oskára Čepana #vojna na Ukrajine