Portrét Marilyn Monroe od Andyho Warhola vydražia v máji

Aukčná sieň Christie's oznámila, že bude v máji v New Yorku dražiť portrét herečky Marilyn Monroe od výtvarníka a priekopníka pop-artu Andyho Warhola. Očakáva, že dielo z roku 1964 by sa mohlo predať za 200 miliónov dolárov.

22.03.2022 18:00
Andy Warhol - Shot Sage Blue Marilyn Foto:
Andy Warhol - Shot Sage Blue Marilyn.
debata

Portrét s rozmermi meter krát meter nesie názov „Shot Sage Blue Marilyn“ a zobrazuje herečku na bledomodrom pozadí. Pochádza zo série, ktorá sa preslávila ako „Shot“ potom, čo diela prestrelila návštevníčka Warholovho manhattanského ateliéru.

Slávny obraz americkej herečky a svetovej ikony s pohnutým osudom patrí nadácii súrodencov Thomasa a Doris Ammannových, ktorá výťažok z predaja venuje na zlepšenie života detí na celom svete prostredníctvom zdravotných a vzdelávacích programov.

Christie's očakáva, že sa obraz vydraží za rekordnú čiastku za umelecké dielo z 20. storočia. Aukčná sieň v tejto súvislosti portrét označuje za „jeden z najvzácnejších a najvýnimočnejších obrazov vôbec“.

Alex Rotter, ktorý v Christie's vedie sekciu umenia 20. a 21. storočia, portrét označil za „najvýznamnejší obraz 20. storočia, ktorý sa v poslednej generácii dostal do aukcie“.

„Marilyn Andyho Warhola je absolútnym vrcholom amerického pop-artu a prísľubom amerického sna, ktorý spája optimizmus, krehkosť, slávu a ikonografiu,“ uviedol vo svojom vyhlásení.

Warhol začal vytvárať sieťotlač Monroe po jej smrti v roku 1962. V roku 1964 umelec herečku zobrazil na piatich portrétoch rovnakej veľkosti s rôznym farebným pozadím.

Legenda hovorí, že sa štyri z nich preslávili po tom, čo ich performerka Dorothy Podberová pri návšteve Warholovho ateliéru prestrelila. Dôvodom malo byť nedorozumenie spôsobené súzvučnosťou anglického výrazu „to shoot“, ktoré si Warhol vyložil tak, že sa Podberová pýta, či si obrazy môže vyfotiť, aj keď jej zámerom bolo na ne vystreliť.

Podľa príbehu Podberová vytiahla revolver a prestrelila štyri plátna v mieste herečkinho čela. Warhol potom Podberovú z ateliéru vykázal, obrazy následnej zreštauroval a sériu nazval Postrelená.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Marilyn Monroe #Andy Warhol #výtvarné umenie