V Zechenterovom dome by mal vzniknúť Európsky literárny dom

V Zechenterovom dome v Kremnici by mal vzniknúť Európsky literárny dom. Myšlienku občianskeho združenia Mona Sentimental na budúce využitie tejto národnej kultúrnej pamiatky na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva prijatím deklaratívneho súhlasného stanoviska odobrili i poslanci mesta.

23.03.2022 18:00
debata (1)

Európsky literárny dom Zechenter by mal byť v budúcnosti rezidenčným domom pre prekladateľov a spisovateľov zo Slovenska i zahraničia.

„Prvoradými hosťami budú prekladatelia z celého sveta, ktorí majú záujem prekladať slovenskú literatúru. Okrem nich by sme chceli vítať aj slovenských spisovateľov a prekladateľov zahraničnej literatúry do slovenského jazyka,“ priblížila štatutárna zástupkyňa OZ Mona Sentimental Renáta Deáková.

Myšlienka literárneho domu vychádza zo skúseností s podobnými projektmi zo zahraničia, na Slovensku by išlo o prvý projekt svojho druhu.

„Kremnica je ideálne miesto na takýto tvorivý pobyt. Je to miesto s históriou, no pritom je to pokojné mesto, čo je pre prácu tvorcov veľmi dôležité,“ poznamenala Deáková. Ako dodala, projekt podporuje viacero významných osobností slovenského kultúrneho života a záštitu nad ním prevzala herečka Magda Vášáryová.

kremnica lepsia let me dream flog Čítajte viac Kremnica hľadá využitie Zechenterovho domu

Samospráva Kremnice v Zechenterovom dome pôvodne plánovala vybudovať nájomné byty. Po nesúhlasnej petícii, ktorú iniciovalo OZ SOS Kremnica a diskusii s verejnosťou mesto deklarovalo, že je otvorené využiť budovu i na iné účely. Myšlienku vytvorenia literárneho domu mestské zastupiteľstvo jednohlasne odsúhlasilo na svojom marcovom zasadnutí.

Ako uviedol primátor Kremnice Alexander Ferenčík, v rámci obnovy Zechenterovho domu sa v uplynulých dvoch rokoch vykonala sanácia spodnej časti objektu. V najbližšom období bude vypracovaná projektová dokumentácia na jeho rekonštrukciu, mesto na ňu využije prostriedky z ministerstva financií určené na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok. Samotné rekonštrukčné práce by sa podľa primátora mohli začať ešte tento rok.

Zechenterov dom sa nachádza v širšom centre Kremnice a nevyužíva sa od roku 2008. Najstaršia zmienka o tomto objekte pochádza z roku 1506, keď bol jeho majiteľom ešte kremnický richtár Sebastian Ungefüg. Súčasťou areálu je i botanická záhrada, ktorú založil najznámejší obyvateľ domu, lekár, publicista a prírodovedec G. K. Zechenter-Laskomerský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #spisovatelia #Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský #Zechenterov dom